Toename in uitgaven Nederlanders bij Europese webwinkels

Europese webwinkels

Nederlanders hebben in 2019 bijna 20 procent meer uitgegeven bij Europese webwinkels dan een jaar eerder. In totaal werd er rond de 1,9 miljard euro uitgegeven. Het vierde kwartaal van 2019 zorgde ook voor records, toen er meer dan 550 miljoen euro werd uitgegeven door Nederlandse consumenten in webshops uit de Europese Unie.

Wat de effecten zijn van de coronacrisis op de e-commerce in Nederland, Europa en de rest van de wereld moet nog blijken, maar duidelijk is wel dat er in 2019 een stijgende lijn zichtbaar was wat betreft de uitgaven van Nederlanders in webwinkels uit de Europese Unie. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat Nederlanders vorig jaar namelijk 1,9 miljard euro uitgaven bij deze webshops. Dat is een stijging van 19,3 procent in vergelijking met 2018, toen er 1,6 miljard euro werd uitgegeven.

In het vierde kwartaal van 2019, traditioneel een goede maand voor webwinkels vanwege de feestdagen, bereikte de uitgaven van Nederlandse consumenten bij webwinkels uit de EU een recordhoogte, toen er 553 miljoen euro werd besteed. Die stijging is hoger dan de uitgaven die werden gedaan bij webwinkels in Nederland, wat aangeeft dat Nederlanders steeds vaker over de grens kijken bij het doen van online aankopen.

Toch is er ook bij Nederlandse webwinkels sprake van een ruime stijging aan omzet door verkopen. In heel 2019 verkochten webwinkels in ons land 17 procent meer dan in het jaar ervoor. Ook hier lag de omzet het hoogst in het vierde kwartaal. Vergeleken met 2018 werd er in het vierde kwartaal van 2019 15,7 procent meer verkocht. Zoals bij de meeste kwartaal- en jaaroverzichten ligt de omzet van de zogeheten multichannelers, die zowel online als offline verkopen, hoger. In 2019 zagen zij een stijging van 21,3 procent in de omzet, terwijl pure webwinkels in 2019 14,1 procent meer verkochten.

Hoewel er dus een grote stijging in de aankopen van Nederlandse consumenten bij Europese webwinkels zit en er in het vierde kwartaal van 2019 een recordomzet werd behaald, vormen de Europese webwinkels percentueel nog een relatief klein deel van de totale uitgaven door Nederlanders. De omzet van de webwinkels in de EU vormden vorig jaar nog geen 2 procent van de totale detailhandelsomzet.  

Ben jij enthousiast geworden door de stijgende omzetcijfers van webshops in Nederland. Wil jij de stap wagen en ook een eigen webwinkel openen? Neem nu contact op met de experts van Webwinkelservice.eu, wij helpen je graag verder!