Bezoek Nederlandse webwinkels stijgt

Nu Nederlanders door de crisis gedwongen worden vanuit huis te winkelen, neemt het bezoek aan webwinkels toe. Ook de verkoop van thuiswerkspullen groeit exponentieel. Thuiswinkel.org vraagt intussen om webwinkels die willen profiteren van de situatie te wachten met het houden van een online uitverkoop.

Sinds het coronavirus Covid-19 voor het eerst werd geregistreerd in ons land is het aantal bezoekers aan Nederlandse webwinkels met acht procent toegenomen. Zo goed als alle webshops in Nederland ontvingen meer bezoekers in maart dan in de maand ervoor.

Procentueel gezien ontving Bijenkorf.nl 24 procent meer bezoekers, terwijl grootmachten AH.nl en Coolblue 15 procent meer bezoekers ontvingen. Ook MediaMarkt met 11 procent en Zalando.nl met 12 procent haalden de dubbele cijfers. De allerhoogste stijging kwam van Amazon met 118 procent. Bij die cijfers moet echter wel worden beschouwd dat Amazon recent lanceerde in ons land. Toch ontving de van oorsprong Amerikaanse site 1 miljoen bezoekers en toont het aan dat het een webshop is om rekening mee te houden. Bol.com en Aliexpress.nl, twee andere grote e-commerceplatformen, noteerden ook een stijging, van 6% en 9%.

Thuiswinkel.org: Houd geen uitverkoop

Om de druk te verlagen op leveranciers als DHL, die momenteel kampen met enorme drukte, en om kleinere bedrijven te beschermen, riep de Tweede Kamer eerder op tot een verbod op uitverkoop voor alle winkels in de non-foodsector voor zowel online als offline.

Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft op de website gezegd dat zo’n verbod zijn doel voorbijschiet. Volgens de belangenvereniging moeten webwinkeliers zelf de keuze hebben om wel of geen uitverkoop te houden. Er wordt echter wel opgeroepen voorlopig geen uitverkoop te houden. “Gezien de drukte in de hele keten, bij webwinkels, distributiecentra en vervoerders, achten wij het onverstandig om nu producten in de uitverkoop te zetten”, zegt Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org op de site.

Webwinkels verkopen meer thuiswerkspullen

Dat mensen door de uitbraak van het coronavirus gedwongen worden om vanuit huis te werken, valt ook terug te zien in de verkoopcijfers van webshops in Nederland. Dagblad Trouw schrijft dat producten als laptops, beeldschermen, bureaustoelen en koptelefoons in aanzienlijk hogere mate verkocht worden.

Zo schrijft de krant dat webwinkel Coolblue een piek van 457 procent in de vraag naar webcams en een groei van 207 procent in de verkoop van monitoren meldt. De vraag naar vriezers sprong op één dag met 653 procent ten opzichte van dezelfde dag in 2019.

In hetzelfde artikel meldt de krant dat supermarkten die werken met online services ook een toename zien in bepaalde producten. Volgens zowel Jumbo als Albert Heijn is er nog altijd sprake van een extra run op levensmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten.