Nederlanders ontevreden met webshops uit buitenland

Hoewel de e-commerce een internationale sector is, zijn er nog steeds grote verschillen tussen wat webwinkels in Nederland bieden en wat hun concurrenten in het buitenland doen. Dat blijkt uit een onderzoek van creditcardmaatschappij Mastercard. Volgens hun enquête zijn Nederlanders maar matig positief over leveringen vanuit het buitenland.

Hoewel Nederlanders nog steeds het merendeel van hun online aankopen bij Nederlandse webwinkels doen, zijn webshops uit het buitenland ook nog steeds onverminderd populair. Met name webshops uit China (AliBaba) doen het goed. Volgens onderzoek doet zeker driekwart van de Nederlandse online shoppers wel eens een aankoop bij een buitenlandse webwinkel. Dat heeft meestal met de lagere prijs te maken, omdat het assortiment gevarieerder is of omdat er een speciaal artikel wordt verkocht dat in Nederland niet verkrijgbaar is.

Maar twee webshop-clichés blijken volkomen waar te zijn als het aankomt op online shoppen bij buitenlandse webwinkels. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo, en, je krijgt de kwaliteit waar je voor betaalt. Eerder schreven we al over de risico’s die er kleven aan het doen van aankopen bij webshops van buiten de EU, en nu blijkt dat Nederlandse consumenten die risico’s ervaren tijdens het online shoppen.

Veel negatieve ervaringen bij shoppen in buitenland

Uit onderzoek van creditcardmaatschappij Mastercard blijkt namelijk dat een ruime meerderheid van Nederlanders die bij buitenlandse webwinkels kopen, een of meerdere keren tegen problemen is aangekomen bij de levering, het bestellen of het betalen. Volgens het onderzoek hebben zeven van de tien ondervraagden een vervelende ervaring gehad, terwijl nog eens vier op de tien ondervraagden kennissen of familie hebben die vergelijkbare problemen hebben gehad.

Meer dan veertig procent van de ondervraagden heeft ook actie ondernomen tijdens of na de negatieve ervaring door een klacht in te dienen. Of ze ook tevreden waren met de afhandeling van de klacht, wordt niet genoemd in het onderzoek.

Een te late levering is de meest voorkomende klacht volgens het onderzoek, terwijl helemaal geen levering of levering van het verkeerde product ook veel genoemde frustraties zijn. Een product dat niet goed werkte of kapot was bij levering wordt ook genoemd.

Voor Nederlandse webshops betekenen de huidige cijfers geen reden om op hun lauweren te rusten. Omdat er, mede vanuit de EU, hard wordt gewerkt om het veld gelijker te maken met regulaties, kan de concurrentie vanuit het buitenland de komende jaren gaan toenemen.