Explosieve groei omzet webshops tijdens coronacrisis

Met meer mensen die vanuit huis werken en een recreatieve sector die grotendeels op zijn gat ligt, stijgt de omzet van webshops explosief. Met name kantoorspullen en elektronica worden bij bosjes verkocht. De keerzijde is dat bepaalde webshops hun omzet juist aanzienlijk zien dalen tijdens de coronacrisis.

Mensen die vanuit huis moeten werken, mensen die vrije tijd over hebben, mensen die nieuwe dingen uitproberen: webshops zien een ongekende groei in omzet sinds het coronavirus Nederland platlegde en ervoor zorgde dat mensen steeds meer dingen vanuit huis moesten doen. Uit recent onderzoek door marktonderzoek GfK blijkt dat webshops soms wel een groei van 70 procent in hun omzet zien. Rondom Pasen verdienden webshops in totaal zelfs meer dan tientallen miljoenen euro’s meer aan omzet dan in dezelfde week vorig jaar.

Kantoorspullen doen het goed – zoals bureaustoelen, muispads en beeldschermen – terwijl ook de elektronica het steeds beter doet. Tuinspullen gaan steeds harder nu het zomer wordt en ook thuissportartikelen, zoals fitnessapparaten, worden steeds meer verkocht. Toch blijven ook webshops achter in hun omzet: webwinkels die vakanties verkopen of in de categorie toerisme werken zien juist een scherpe daling in inkomsten.

De NOS schrijft dat steeds meer grote webwinkels hun manier van distribueren moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn pakketje op tijd krijgt. Als voorbeeld wordt de HEMA genomen dat sinds de coronacrisis de omzet zag verdrievoudigen. Twintig HEMA-winkels moeten nu ook fungeren als distributiecentrum: DHL haalt daar de pakketjes op en brengt ze vervolgens naar klanten. Rituals heeft dezelfde aanpak: 27 van de 110 Rituals-winkels in Nederland worden nu ingezet als distributiecentrum nadat de online-omzet de afgelopen weken steeg met 300 procent. Een aanpak die managers willen aanhouden voor, mocht de maatschappij binnen afzienbare tijd weer terugkeren naar een bepaalde vorm van normaliteit, drukkere dagen als Kerst en Black Friday.

De cijfers uit het onderzoek van GfK tonen aan dat er in de coronacrisis ook winnaars zijn te midden van het economische puin dat er geruimd zal moeten worden. Steeds meer winkeliers die vanwege de restricties opgelegd door de overheid gedwongen zijn de deuren gesloten te houden zullen moeten nadenken over de stap naar online.

Bij Webwinkelservice.eu weten we precies hoe we winkels kunnen begeleiden naar de wereld van e-commerce. Van het ontwerp tot de marketing, wij doen het graag. Onze slogan is niet voor niets “U de winkel, wij de webwinkel”. Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op en we helpen u graag!