Verbeteren qua klantervaring? Investeer in Kunstmatige Intelligentie!

Voor consumenten is er weinig zo belangrijk in het hele aankoopproces als de ervaring en service voor klanten. Het is de reden dat klanten terugkomen, het is de reden dat ze een goede recensie achterlaten. Maar zo’n goede service neerzetten als webshop kan tijdrovend zijn – terwijl je het prima kan automatiseren zonder aan kwaliteit in te leveren!

Kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als Artificial Intelligence (AI), is de toekomst van de technologie. Hoewel bedrijven al decennialang met kunstmatige intelligentie bezig zijn – van schaakcomputers tot chatbots – zijn we nu op een punt gekomen dat computers en machines zich zonder tussenkomst van de mens verder kunnen ontwikkelen (machine learning) tot het niveau dat ze zelfs menselijke emoties gaan begrijpen.

Voor de e-commercesector betekent dat een scala aan mogelijkheden, die voordelen hebben waar menselijke werknemers bij lange na niet aan kunnen tippen. Want met name op het gebied van klantenservice en klantervaring kunnen robots een onschatbare bijdrage leveren.

Voordelen van AI voor webshops

Een daarvan is het selecteren en verwerken van informatie. Door kunstmatige intelligentie kunnen websites en webshops beter begrijpen welke producten bepaalde consumenten willen zien, waardoor klanten sneller toeslaan en webshops meer verkopen.

Uiteraard voor de klantenservice werken chatbots uitstekend. Een klant die meer wil weten over openingstijden, de status van zijn of haar bestelling of wilt weten of er nog bepaalde producten op voorraad zijn kan deze simpele vragen stellen via Facebook Manager, Whatsapp Business of op een livechat op de website van een webshop, op elk uur van de dag, en kan op die manier gelijk de informatie krijgen die ze nodig hebben.

Een andere manier waarop kunstmatige intelligentie je veel kan brengen als webshop is de dynamische prijsbepaling. Wie een webshop runt, weet dat je niet continu handmatig je prijzen kan wijzigen tijdens bijvoorbeeld actieweken. Maar dat hoeft ook niet handmatig: kunstmatige intelligentie kan dankzij data over je bedrijf, je producten en je consumenten deze prijzen zelf dynamisch aanpassen – met een hogere omzet als gevolg.

Ook bij marketingcampagnes kan kunstmatige intelligentie uitstekend toegepast worden. Juist omdat deze robots zich continu ontwikkelen, leren van de data die ze over hun consumenten binnenkrijgen en daardoor in staat zich op juist die consumenten te focussen die waarschijnlijk tot koop overgaan, is het een perfect instrument om een marketingcampagne zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Algoritmen, chatbots, machine learning en artificial intelligence: het zijn geen futuristische termen waar alleen technerds iets mee kunnen. Het is onze toekomst.