Kosten stijgen voor webwinkels, en de prijzen dus ook

De explosieve groei die de afgelopen jaren zichtbaar was in de webwinkelindustrie, is langzaam aan het stokken. Vanwege logistieke problemen, tegenstribbelende leveranciers en teruglopende verkoopcijfers wordt het voor webshops moeilijker om te overleven. Het gevolg: kosten stijgen, en de prijzen dus ook.

Webshops zien zich gedwongen hun verdienmodellen te heroverwegen nu de kosten stijgen en de verkoop terugloopt. Wat is er aan de hand in de e-commercesector?

Kosten voor opslag en verzending zijn voor de consument

In verschillende Europese landen rekenen grote webwinkels, als Zalando en H&M, alweer verzendkosten voor kleinere online bestellingen en gaan daarmee in tegen de trend die eerdere jaren zichtbaar was en waarbij webshops de kosten voor de consument omlaaghaalden door geen verzendkosten meer te rekenen. In Nederland rekent Zalando nog geen verzendkosten, maar de verwachting is dat op den duur dit wel weer gebeurt.

Met name grote webshops hebben grote opslagruimtes en daar komt bij dat klanten nóg sneller hun bestellingen willen hebben: zo zouden bij Amazon de kosten van hun magazijnen in de afgelopen tien jaar zijn gestegen van 11 procent van de omzet naar 24 procent van de omzet.

Webshops mogen geen kortingen geven

Maar zelfs als webshops wel kortingen willen geven, dan lopen ze tegen hun leveranciers op die webwinkels minimumprijzen opleggen. Men mag niet onder deze minimumprijs gaan zitten of loopt het risico geen producten meer te krijgen van de leverancier. Dit fenomeen is bij wet verboden, maar lijkt steeds meer voor te komen omdat fysieke winkels hun positie willen beschermen. Zij zien klanten weglopen naar webwinkels vanwege de voordelige prijzen en dwingen leveranciers daardoor minimumprijzen in te voeren. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft aangegeven het fenomeen te monitoren.

Beleving en aanraakbaarheid ontbreekt

Maar naast het feit dat webwinkels hun kosten zien stijgen en daarnaast ook geen kortingen mogen geven, is er een ander probleem waar webwinkels een oplossing moeten gaan vinden: uit marktonderzoek van GfK blijkt dat bijna de helft van de consumenten in Nederland producten graag in het echt willen zien en daarom niet online kopen. Beveiliging van persoonsgegevens en het plezier van winkelen zijn andere redenen die Nederlandse consumenten aangaven.

Voor webshops betekent dit nóg meer uitdagingen, want naast dat er ondanks alle malafide webwinkels aan vertrouwen gewerkt moet worden, ondanks dat het lastig is online eenzelfde beleving aan te bieden en ondanks dat producten niet aanraakbaar zijn, zijn bezorgkosten volgens de deelnemers ook een obstakel voor online shoppen. En laten die bezorgkosten nu net toenemen, vanwege de teruglopende groei.