Politiek wil “bezorging binnen één dag” aan banden leggen

Het is het stokpaardje geworden van zo goed als de gehele e-commerce. “Bezorging binnen één dag” is een van de manieren waarop webshops zich op de borst kloppen. Als het aan twee grote politieke partijen ligt, moet daar echter verandering in komen.

In veel consumentenonderzoeken blijkt dat snelle bezorging bovenaan de lijstjes van prioriteiten staan als het aankomt op het kiezen van een goede webwinkel. Hoewel het administratief en financieel soms voor kopzorgen zorgt, doen webwinkels er alles aan zo snel mogelijk te leveren – terwijl ook brancheorganisatie Thuiswinkel.org zegt dat dit niet altijd goed is voor bijvoorbeeld het klimaat.

Maar er is nog een nadeel van de beroemde “bezorging binnen één dag” van webwinkels. Eentje waar wat betreft de politieke partijen GroenLinks en CDA een einde aan zou moeten komen. De snelle bezorging zou namelijk een ongezond hoge druk op werkers leggen die nachtdiensten moeten draaien die onnodig en ongezond zijn.

“Onze overspannen 24-uurseconomie is niet goed voor werkenden in distributiecentra”, zegt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema van GroenLinks tegen RTL Z. “Vanavond besteld, overmorgen in huis’, is waar de partij naartoe wil”.

De politieke partijen willen nu dat de overheid in gesprek gaat met de e-commerce om te kijken hoe er een oplossing voor het probleem gevonden kan worden. Juist het feit dat de grote webwinkels in Nederland op alle vlakken met elkaar concurreren zorgt ervoor dat extra snelle bezorging pluspunten oplevert. Tegelijkertijd is de vraag of bedrijven als Coolblue en Bol.com bereid zijn om dergelijke pluspunten op te komen nu het Amerikaanse webwinkelbedrijf Amazon, beroemd om de snelle bezorgingen, voet aan de grond heeft gezet in Nederland.

Er komt van verschillende kanten steeds meer druk te staan op de e-commerce in Nederland. Een logisch gevolg van de enorme groei die de sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Echter, juist nu de sector de groei in omzet ziet krimpen, wordt er door webwinkels steeds meer gezocht naar manieren om nog steeds aantrekkelijk te blijven voor consumenten en de concurrentie voor te blijven. Ondertussen wordt er druk uitgeoefend vanuit overheden en organisaties om groener en duurzamer te worden, veiliger en transparanter en daarnaast de EU-richtlijnen strenger te volgen. Nog meer aanpassingen vanuit de politiek zorgt voor nog meer uitdagingen.

Uitdagingen die overigens perfect verholpen kunnen worden met de hulp van de experts van Webwinkelservice.eu. Aarzel dus niet om ons te contacteren, wat voor vragen je ook hebt!