Webwinkel software: welke moet je kiezen?

Veel ondernemers willen een webwinkel beginnen. Dit is ook niet heel vreemd. Internet biedt tegenwoordig eindeloos veel kansen en uiteindelijk wil iedereen wel een de nieuwe Bol.com of Zalando worden. Als je een webwinkel wilt starten, dan kun je bij veel verschillende partijen terecht voor kant-en-klare webwinkel software. Welke webwinkel software moet je nu nemen en waar moet je op letten? In dit blog geven wij antwoord op deze vragen.

Zelf bouwen of SaaS

Bij het beginnen van je webwinkel heb je in de basis twee verschillende mogelijkheden. Je kunt de webwinkel volledig om maat laten maken of je kunt kiezen voor een passende SaaS-oplossing. SaaS staat voor Software-as-a-Service. Als je een webwinkel laat bouwen, dan moet je er rekening mee houden dat je toch wel enkele duizenden euro’s moet investeren. De opstartkosten zijn vrij hoog. Deze opstartkosten vallen een stuk lager uit als je kiest voor een SaaS-oplossing. Voor deze webwinkel software betaal je namelijk een vast bedrag per maand.

Wensen webwinkel

Als je voor een SaaS-oplossing kiest, dan moet je rekening houden met de wensen en eisen die je hebt. Iedere oplossing / bedrijf biedt namelijk eigen kenmerken en deze moeten goed bij je passen. Het is goed om op de volgende punten te letten:

  • Welk design wil je en welke designs zijn mogelijk?
  • Is de uiteindelijke webwinkel mobielvriendelijk?
  • Hoe scoort de software op het gebied van SEO?
  • Kunnen klanten gemakkelijk afrekenen in de webwinkel?
  • Hoe is de backoffice?

Webwinkel aanbieders in Nederland

In Nederland zijn er een aantal grote en bekende SaaS-partijen waar je voor kunt kiezen als beginnend webwinkel eigenaar. Zo heb je de keuze uit bijvoorbeeld Prestashop, Woocommerce, CCV Shop en Lightspeed. Je keuze hangt af van meerdere factoren, zoals je persoonlijke voorkeuren en ook je budget. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van deze vier partijen.

Prestashop

Prestashop is een opensource e-commerce-oplossing die gratis kan worden gebruikt. Hierdoor zijn de opstartkosten relatief laag. Je krijgt regelmatig updates vanuit Prestashop. Wel is het nodig om kosten te maken om een webbouwer in te schakelen die het goed voor je in kan stellen. Prestashop heeft veel templates waaruit je kunt kiezen en deze kun je ook gemakkelijk aanpassen. Wel is het zo dat de meeste uitbreidingen geld kosten.

Woocommerce

Je kunt ook kiezen voor een webwinkel in WordPress. Woocommerce behoort tot de meest populaire WordPress plugins. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk en is toch heel robuust en betrouwbaar. Er zijn meerdere templates beschikbaar. Om er optimaal gebruik van te kunnen maken heb je wel meerdere plugins nodig. De meest belangrijke functies zijn aanwezig, zoals onder meer factuurbeheer en iDeal. Woocommerce werkt alleen goed als je een snelle en goede hosting hebt. Daarnaast kost het je een bedrag om het goed te laten instellen. WordPress moet altijd goed up to date worden gehouden om deze oplossing veilig te houden. Daarnaast moet je vaak veel plugins instaleren, dit brengt risico’s met zich mee.

CCV Shop

In het oosten van het land is ook een aanbieder van webwinkel software te vinden. CCV Shop biedt meerdere mogelijkheden aan. Je kunt het gratis pakket uitproberen, dat relatief beperkt is, maar er zijn ook uitgebreidere pakketten. De kosten voor de pakketten starten vanaf een maandprijs van € 19,95. Doordat er meerdere pakketten beschikbaar zijn kun je gemakkelijk afstemmen op je behoeften. Er zijn meerdere templates beschikbaar, maar je moet er wel rekening mee houden dat deze niet allemaal responsive (mobiel) zijn. Dit is erg jammer, want als een site niet responsive is, dan zal deze minder hoog in Google komen. Startende ondernemers kunnen goed uit de voeten met CCV Shop. Er zijn veel koppelingen mogelijk met verzendpartijen en andere systemen.

Lightspeed

Wil je echt een van de beste webwinkel systemen hebben? Lightspeed, voorheen SEOshop is echt dé Lamborghini onder de webwinkel systemen, maar hier betaal je ook wel voor. De kosten liggen rond de 100 euro per maand als je wilt kunnen profiteren van een redelijk goede webwinkel. Alle nodige functionaliteiten en plugins zijn aanwezig, dus je kunt er alle kanten mee op. Lightspeed is zeer gebruiksvriendelijk en dit is natuurlijk ideaal voor iedereen die niet al te technisch is ingesteld. Je moet er wel rekening mee houden dat het maken van aanpassingen aan het template behoorlijk kostbaar is.

Conclusie

Lightspeed is een uitstekende keuze als je een uitstekende webwinkel wilt, maar hier moet je wel het budget voor hebben. Heb je minder budget beschikbaar, maar wil je wel een gewoon goede webwinkel? Dan kun je prima kiezen voor Prestashop of Woocommerce. Met deze opensource programma’s is het wel belangrijk om goed op de veiligheid te letten. HTTPS is een absolute must! Wil je als startend ondernemer op een vrij eenvoudige manier starten? Dan kan CCV Shop een goede keuze voor jou zijn.

Er is heel veel mogelijk als je een webwinkel wilt starten met een SaaS-oplossing. Dit betekent ook dat het lastig kan zijn om voor jezelf, en voor jouw specifieke doeleinden, een juiste keuze te maken. Wij adviseren en ondersteunen je graag bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust eens contact met ons op.