Gevolgen AVG voor webwinkels en de oplossing

AVG webshops

Op 25 mei gaat de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wet van toepassing zijn. Dit houd in dat u als webshop aan bepaalde regels moet voldoen met betrekking tot zowel het beheren, als het beschermen van persoonsgegevens van klanten. Door op tijd hier rekening mee te houden, en wellicht een laatste paar aanpassingen uit te voeren, bent u hier helemaal klaar voor.

De nieuwe Europese wetgeving vraag veel van webshopeigenaren. Alle data moet veilig staan en klanten moeten zich eenvoudig kunnen verwijderen uit al uw systemen. Een ingewikkelde taak voor u, maar gelukkig helpen wij al onze klanten om te voldoen aan de nieuwe richtlijn.

Reden van deze nieuwe wetgeving

De reden voor deze verandering is omdat de Nederlandse overheid vind dat diverse zaken m.b.t persoonsgegevens gewoon veel transparanter gemaakt moeten worden. Zo moet het verzamelen en het opslaan van deze gegevens op de juiste manier gebeuren. Een ander gevolg van deze wetgeving voor u is dat klanten weten welke bedrijven gegevens opslaan, en welke niet. Daarnaast is het zo dat in heel Europa deze wetgeving van toepassing is.

Verandering voor webshops

Persoonsgegevens komen in alle webwinkels veel voor. Zo bieden veel bedrijven, en u waarschijnlijk ook, een mailinglist aan waarin alle namen en e-mail adressen staan. Hetzelfde geld voor het uitlezen van gegevens van de locatie, denk hierbij aan de IP-adressen van diverse klanten.

Deze nieuwe AVG wet word een stuk strenger, en is dan ook een aanvulling op de al bestaande wet genaamd; “Wet Bescherming Persoonsgegevens”. Met deze nieuwe wet is het verplicht om de klanten op de hoogte te stellen dat u gegevens van hen verzamelt, en ook moet er geïnformeerd worden voor welke reden dit gedaan wordt.

Meestal geeft de klant wel akkoord, maar echter moet er toch aangegeven worden dat al deze gegevens op een goede kwaliteit beveiligd worden. Wellicht denkt u dat uw bedrijf niet van toepassing is, in dit geval hebben we slecht nieuws. Alle webwinkels dienden te voldoen aan deze nieuwe wetgeving, zelfs op het moment dat u de gegevens alleen verzamelt om klanten beter van dienst te kunnen zien. Deze gegevens mogen volgens de nieuwe wetgeving zelfs niet Nederland verlaten via een cloudopslag.

Klaar voor de AVG

Tot eind mei heeft u nog de tijd om u optimaal voor te bereiden op de AVG. Zorg ervoor dat u zich goed verdiept en maatregelen neemt, zodat u geen last krijgt van deze nieuwe wet. Wij zijn aangesloten bij Treadstone. Een internationale cyber security organisatie die zorgen voor een optimale databescherming. Al onze klanten kunnen hier ook gebruik van maken. Wilt u als webshop klaar zijn voor de AVG? Neem dan contact met ons op!