Veelgemaakte fouten met prijzen in een webshop

Uiteindelijk draait een webshop om het verkopen van producten, waarmee u uiteraard hoopt een zo groot mogelijk rendement te bereiken. Dat is nog niet zo makkelijk. Het bepalen van de prijs kan een groot struikelblok zijn voor ondernemers. Wij werken dagelijks voor tientallen webshops en wij zien dat er veel fouten gemaakt worden met het bepalen van prijzen. In dit blog delen we daarom een aantal tips om de juiste prijs te bepalen voor de producten in je webshop.

Meer erin dan eruit
Het basisprincipe van handelen is simpel: wie geld wil verdienen, moet zijn product voor een hogere prijs verkopen dan dat het kost om het te maken. Dat weet iedereen. Er worden echter vaak grote fouten gemaakt bij het berekenen van de kosten van het product. Het gaat immers om meer dan alleen de inkoopkosten van het materiaal en de verzendkosten. Veel ondernemer vergeten de kosten van o.a. de hosting van de website, technisch onderhoud, verpakkingsmateriaal, visitekaartjes, salarissen van uzelf en eventueel personeel… het telt allemaal mee.

Vergelijk uw prijzen
Het klinkt logisch, maar wordt opvallend vaak vergeten: vergelijk uw prijzen met die van uw concurrenten. Klanten zijn voortdurend op zoek naar de beste koop. Zorg ervoor dat u weet welke prijzen uw concurrenten hanteren. Dat betekent niet per se dat u het goedkoopst moet zijn, wel dat u moet weten wat er speelt. Als u duurder bent, maak dan duidelijk wat uw toegevoegde waarde is. Vergeet ook niet uw prijzen regelmatig te updaten.

Verschillende hoogte winst

Het is een hardnekkig misverstand dat er een vaste prijs bovenop de kostprijs moet om tot een goede prijsverdeling te komen. Dat is echter helemaal niet hoe het werkt. Vergelijk het maar eens met restaurants, zij verdienen het meeste geld met de drankjes. De drankjes zijn relatief duur vergeleken met de gerechten. Niemand vindt dat raar, en als restaurants het zouden aanpassen, zouden ze ofwel failliet gaan, ofwel hun klanten kwijtraken. Precies hetzelfde geldt voor webshops.

 

Ga na welke producten u het meest verkoopt en waar klanten bereid voor zijn wat extra te betalen. Zo komt u tot de beste prijsverdeling.

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van uw prijzen of opstarten van uw webshop? Neem dan contact met ons op, dan kijken we graag met u mee.