Nederland wereldwijd op 1 als het gaat om online shoppen

De Handels- en Ontwikkelingsconferentie van de Verenigde Naties (UNCTAD) heeft de E-Commerce Index 2018 gepubliceerd, een lijst waarop landen staan waar online handel het meest wordt gestimuleerd. De organisatie plaatst Nederland op de eerste plaats als land waar online winkelen het meest is geïntegreerd. Europese landen leiden deze ranglijst sowieso aan, met acht van de tien plekken in de top tien.

Moet je nog boodschappen doen of cadeautjes kopen voor Kerst? En heb je ook geen zin in de stress van een volgepakt winkelcentrum of in lange rijen? Grote kans dat je je tot webshops wendt: online winkelen is immers veel makkelijker.

Online winkelen is, zeker nu rondom de feestdagen, de gemakkelijkste en meest aantrekkelijke optie voor Nederlanders. Niet alleen cadeautjes, kleren en gadgets – ook boodschappen worden met plezier online besteld. Sterker nog, binnen Europa wordt nergens online zoveel boodschappen gedaan als in Nederland: in 2017 deed 29 procent van de Nederlanders wel eens boodschappen online.

Het aantal Nederlanders dat online zijn aankopen doet lijkt sowieso alleen maar te gaan toenemen, getuige het recentste consumentenonderzoek van ShoppingTomorrow. Er wordt verwacht dat over vijf jaar, in 2023, 44 procent van consumentenbestedingen online worden gedaan. Daarnaast wordt verwacht dat buitenlandse, met name Aziatische, webshops steeds meer hun intrede zullen doen in het Nederlandse consumentenlandschap. Iets dat wordt onderstreept door de E-Commerce Index 2018, van de UNCTAD.

Nederland staat daar op één als land waar online shoppen het meest geïntegreerd is, gevolgd door Singapore en Zwitserland. Andere opvallende landen in de lijst zijn het Verenigd Koninkrijk, waar het meest online wordt uitgegeven, en IJsland, waar 98% van de bevolking internet heeft en pakketjes via drones worden bezorgd.

Chili: binnenkort aanvoerder van de lijst?

Europese landen domineren de top 50, waar verder enkele Aziatische landen tussen staan. Eén opvallende nieuwkomer in de lijst is Chili, het enige Latijns-Amerikaanse land op de lijst. Chili is de meest stabiele economie in Zuid-Amerika, en scoort in de index alleen slecht op de betrouwbaarheid van de bezorgdiensten.

Chili heeft daarnaast grote plannen voor het verbeteren van de internettoegang- en snelheid, en de groeiende aanwezigheid van tech-reuzen als Amazon dragen daar alleen maar aan bij. Tel daarbij op dat binnen zowel Chili als het gehele continent het internetgebruik toeneemt en er ligt een succesrecept dat aantoont dat Latijns-Amerika een voedingsbodem is van online winkelsucces. Het is wachten op de eerste drone die over de Andes kan vliegen!