Latijns-Amerika en Online Winkelen: De Mogelijkheden Liggen Voor Het Oprapen

Waar in haast alle landen in Europa er al op grote schaal online wordt gewinkeld, zijn er andere werelddelen waar de overstap van offline naar online nog gemaakt moet worden. Werelddelen waar online retailers gouden kansen hebben, als ze in het gat in de markt durven te springen. Een van die kansrijke markten is Latijns-Amerika, dat op een omslagpunt staat wat betreft de integratie van e-commerce in hun cultuur.

Chili op nummer 50, Brazilië op nummer 61, Costa Rica op 71. De landen die wereldwijd het best scoren als het gaat om de integratie van online winkelen, zijn met name Europees en Aziatisch. Waar wij Nederlanders rondom de feestdagen in grote mate onze inkopen op het internet te bestellen, lijken de Latijns-Amerikaanse landen achter te lopen op dat gebied, en liever in een winkelcentrum achteraan te sluiten in een lange rij.

Maar de huidige posities van Latijns-Amerikaanse landen op de globale ranglijst is misleidend. Cijfers tonen namelijk aan dat online winkelen in het continent enorm in de lift zit. Zo wordt volgend jaar verwacht dat 155,5 miljoen mensen in Latijns-Amerika online zullen winkelen, in vergelijking met 126,8 miljoen in 2016. Ook de omzet neemt toe: waar in 2016 nog voor 49,8 miljard dollar werd geshopt, wordt verwacht dat er volgend jaar voor 79,7 miljard dollar online wordt uitgegeven.

De opkomst blijft niet onopgemerkt door grote bedrijven op het gebied van e-commerce. Waar de meeste aankopen online worden gedaan bij het Latijs-Amerikaanse Mercado Libre, het grootste e-commerce platform van het continent, hebben sites als Amazon, eBay, Google, Apple, Alibaba en Amazon ook al voet aan de grond weten te zetten. Het is nu wachten tot de kleinere bedrijven ook de overstap maken naar online.

De toenemende populariteit van e-commerce in Latijns-Amerika heeft naast de komst van deze e-commerce reuzen te maken met de internationalisering van de online retailmarkt. Er liggen kansen in het continent, grote kansen. Het smartphone- en internetgebruik in Latijns-Amerikaanse landen liggen zeer hoog, wat betekent dat er een potentieel ligt voor online winkels dat (nog) niet benut wordt.

Uit die grote groep Latijns-Amerikaanse internetgebruikers blijkt dat de vraag naar online retail ook groot is: in Mexico bijvoorbeeld, kochten 75 procent van alle internetgebruikers wel eens iets online. Een ander voordeel voor buitenlandse bedrijven is het feit dat Latijns-Amerikaanse economieën veel importeren, in plaats van zelf te produceren. Dit maakt de mogelijkheid om online je eigen producten te verkopen nóg aantrekkelijker.

Het is een optelsom: Noord-Amerika, Europa en Azië zijn al (grotendeels) verzadigd, het Midden-Oosten en Afrika heeft nog niet de connectiviteit. De vraag is er, het potentieel is er. De vraag die rest: waar wacht je op?