Nooit meer naar de supermarkt: de opkomst van online boodschappen

Waarom nog de tocht maken naar de supermarkt, achter aansluiten in de rij en sjouwen met boodschappen als je anno 2019 je boodschappen online kan doen? De afgelopen jaren hebben Nederlanders steeds makkelijker de weg naar de internetsupermarkt gevonden. Sterker nog, wereldwijd staat Nederland op één als het gaat om online boodschappen doen.

Met de feestdagen achter de rug zal je gemerkt hebben hoe fijn het is dat we in Nederland zo´n enorm aanbod aan webshops hebben. De drukte van winkelcentra kan vermeden worden en alles wordt netjes op tijd aan de deur afgeleverd, waardoor de hele lijst met cadeautjes voor familie en vrienden binnen een uur van achter de computer besteld kan worden. Maar niet alleen dingen als telefoons, gadgets, boeken en kleren worden online besteld: elk jaar kiezen steeds meer Nederlanders ervoor hun boodschappen online te doen.

Rond de Kerst zetten supermarkten zich al schrap voor topdrukte (de Albert Heijn verwachtte een kwart meer omzet), maar het hele jaar door bestellen Nederlanders steeds vaker hun boodschappen online. In 2017 deden 29 procent van de Nederlanders hun boodschappen online, een toename van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee staat Nederland op één in Europa, vlak voor het Verenigd Koninkrijk. Het gemiddelde in Europa ligt op 14 procent.

Voor supermarkten zijn deze cijfers een teken dat ze de komende jaren meer en meer hun strategie van offline naar online moeten verplaatsen. Uiteraard zal (voorlopig) het merendeel van de klanten nog gewoon hun boodschappen in de winkel zelf komen kopen, het aantal online shoppers groeit als kool. Waar in het eerste kwartaal van 2018 3,6 procent van alle omzet van de supermarkten uit online aankopen kwam, volgens onderzoekbureau GfK, lag dat percentage in het derde kwartaal al op 4,1 procent.

Nieuwe bezorgservices als Picnic nemen daardoor een steeds groter marktaandeel in, want online boodschappen bestellen om ze vervolgens af te halen, dat doet haast niemand. Nederland is een perfect land voor de toenemende populariteit van online boodschappen doen. De bereikbaarheid is goed, de gebieden zijn dichtbevolkt, (haast) iedereen heeft toegang tot en kennis van het internet en er is al in grote mate sprake van een digitale economie.

Het is die combinatie van factoren die tegelijkertijd ook de vraag oproept hoe de supermarkt van de toekomst eruitziet. Worden supermarkten afhaalloketten, waarbij je vooraf op het internet je bestelling laat klaarzetten? Worden er boodschappen als voedselpakketten gedropt door drones boven je voortuin? Of zullen klanten conservatief de fysieke winkel blijven bezoeken en rustig achteraan in de rij voor de kassa aansluiten? Het uiteindelijke antwoord ligt waarschijnlijk in het midden: een combinatie van online gemak en fysieke bereikbaarheid. Het beste van twee werelden, ten faveure van de consument.