Hoe Schrijf Je Een Productbeschrijving Die De Klant Trekt?

Voor velen in e-commerce is het een terugkerende fout: een productbeschrijving die alleen het product zelf beschrijft. Dat klinkt feitelijk niet fout toch? Een productbeschrijving betekent letterlijk dat u beschrijft wat het product is. Dat klopt, maar als u wilt dat de potentiele koper de knoop doorhakt op uw website dan moet u iets meer tijd en creativiteit in deze productbeschrijvingen stoppen.

Wat is de productbeschrijving?

Een productbeschrijving is meer dan een simpele opsomming van het product. Het is een deel marketing copy waarin u beschrijft waarom dit product het voor de klant waard is om te kopen. Het is meer dan alleen het geven van informatie, het is het delen van informatie die de klant overhaalt om het product te kopen.

We nemen een aantal verschillende manieren waardoor een productbeschrijving het verschil kan maken voor uw webshop onder de loep.

Tip #1 – Vertaal de voordelen voor de consument

Als u een eigen webshop heeft dan is de kans groot dat u affiniteit heeft met het product. U vindt de nieuwste functies en specificaties interessant en u gaat helemaal op in uw winkel en product. De meeste klanten vinden deze functies en specificaties echter helemaal niet zo spannend. De “standaardfuncties” zijn voor hen geen reden om het product te kopen.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze voordelen, functies en specificaties kan vertalen naar wat interessant is voor de klant. Maakt uw product mensen gelukkig? Gezond? Misschien wel productiever. Welke problemen hadden mensen voorheen die uw product oplost. U verkoopt hier niet alleen een product, u verkoopt een beleving…een oplossing.

Tip #2 – Laat de ‘standaardzinnen’ thuis

Tip #1 is belangrijk, maar het blijkt soms lastig om voor elk product een unieke ervaring te schrijven. Als verkopers vaak niet meer weten hoe ze iets moeten beschrijven dan schrijven ze generieke teksten als “hoogwaardige kwaliteit.”

Natuurlijk is daar feitelijk niets mis mee (en misschien zelfs wel een goed verkooppunt), maar de kritische consument zal dat zinnetje zien en gelijk denken “Ja, maar dat zegt iedereen al/Dat heb ik al veel vaker gelezen.” Er zijn namelijk weinig webshop eigenaar die zullen verkondigen dat hun product van minderwaardige kwaliteit is.

Wanneer uw potentiele klant deze interne dialoog heeft dan is uw boodschap gelijk minder overtuigend. Daarom is het zo belangrijk dat u weet hoe u uw potentiele koper het best kunt benanderen.

Tip #3 – Social selling werkt

Wanneer uw klanten niet geheel overtuigd zijn van een product (of twijfelen tussen een product) dan gaan ze op zoek naar suggesties met betrekking tot de beste koop. Op dat moment komen ze vaak uit op het product met de meest gunstige feedback, maar we kunnen social selling ook op andere manieren gebruiken.

Dit kan bijvoorbeeld door een recensie te plaatsen bij het product – met een foto van die persoon erbij. Dit zorgt er gelijk voor dat een opmerking geloofwaardiger is. Het kan zelfs een opmerking zijn van de eigenaar van de webshop, als er maar gepraat wordt over het succes of de populariteit van het product.

De meeste online klanten vinden het veilig om te kiezen voor iets dat populair is. Als uw bepaalde producten heeft die klantfavorieten zijn, dan mag u dit aangeven op de website zelf.