Verzendkosten: hoe bepaalt u die als webshop?

Het bepalen van de verzendkosten die u als webshop in rekening brengt bij de klant is vaak erg lastig. Zeker wanneer u een relatief kleine webwinkel heeft is het behoorlijk lastig om het op te nemen tegen de grote webshops. Deze bieden namelijk steeds vaker gratis verzending aan, terwijl de kleinere webshops dit eenvoudigweg niet kunnen. Wij geven u graag een aantal tips voor het bepalen van uw verzendkosten.

1. Hoe zit het met uw winstmarge?

De winstmarge is het eerste aandachtspunt. Wanneer u een ruime winstmarge heeft, dan kunt u best lage verzendkosten rekenen. Bij een grote winstmarge kunt u zelfs gratis verzending aanbieden, zodat u als webwinkel wat dat betreft niet onder doet voor de grote webwinkels. Toch hebben veel kleinere webshops vaak een relatief lage winstmarge en dan moeten er toch verzendkosten in rekening worden gebracht. In dat geval moet u aandacht besteden aan de conversie.

2. De conversie verandert mee

Wanneer u relatief weinig winstmarge heeft, en u wilt deze winstmarge compleet behouden, dan is het nodig om alle verzendkosten door te berekenen naar uw klanten toe. Hiermee is het risico groter dat de klanten naar een concurrent gaan, omdat deze slechts een deel van de verzendkosten doorberekend of zelfs gratis verzendt. In dat geval heeft u wel de winstmarge volledig te pakken, maar draait u nog geen winst omdat er geen verkopen zijn. Wanneer u de verzendkosten verandert, dan verandert de conversie in veel gevallen mee. Ga hier eens wat mee experimenteren.

3. Kies een vaste strategie voor de verzendkosten

Iedere webwinkel heeft een eigen strategie voor de verzendkosten. De ‘regels’ worden kenbaar gemaakt aan de klanten. Het is aan u om te bepalen welke variant het best past bij uw webwinkel. U kunt besluiten om alle producten gratis te verzenden of om alle bestellingen boven een bepaald bestelbedrag gratis te verzenden. Het bedrag van 25 euro is hierin heel gangbaar, maar ook 50 euro komt vaker voor. Dit is ook afhankelijk van uw producten. U kunt een vast bedrag voor de verzendkosten rekenen, maar het is ook mogelijk om de verzendkosten te koppelen aan een bepaalde omvang of een bepaald gewicht van de bestelling. Uiteindelijk draait het erom dat de methode goed bij u past en dat de klanten hier ook tevreden over zijn.

Advies bij het opzetten van een shop

Veel webshopeigenaren vinden het erg lastig om goed te bepalen welke verzendkosten zij nu in rekening moeten brengen. Waarmee stelt u de klanten nu tevreden zonder dat u er zelf te veel financieel onder te lijden heeft? Wat is in uw geval die ‘gulden middenweg’? Wij denken graag met u mee en kunnen u van het nodige advies voorzien. Neem gerust eens contact met ons op.