Wat Nederlandse webshops kunnen leren van hun Chinese concurrenten

Als er één land is dat de afgelopen jaren is opgekomen als concurrent nummer één voor webshops uit Nederland, dan is het wel China. Van kleding tot elektronica, de Nederlander weet de weg naar China met het jaar makkelijker te vinden. Onder het mom van “beter goed gestolen, dan slecht bedacht”: wat kunnen Nederlandse webshops leren van hun Chinese competitie?

In 2017 werd er voor maar liefst 817 miljoen euro uitgegeven in buitenlandse webshops door Nederlanders. Een stijging van 28% ten opzichte van het jaar ervoor. Het merendeel van die uitgaven ging naar China: het land is de absolute koploper met een marktaandeel van 30%, een bedrag dat neerkomt op 248 miljoen euro. Bedragen die er niet om liegen: webshops uit China zijn al jaren enorm populair onder Nederlanders.

Dus wat kunnen wij, Nederlandse webshophouders, doen? Hoewel er bepaalde dingen zijn, die onderdeel zijn van de Chinese e-commerce markt, die wij simpelweg niet kunnen, zijn er een hoop andere dingen die wij wel kunnen leren van Chinese webshops.

Uiteraard zijn er tal van webshops in Nederland die een meer dan uitstekende klantenservice hebben. Maar als het aankomt op Chinese webshops, komen die er qua beoordeling van hun service helemaal niet zo slecht van af. Voor Nederlandse webshops waarbij de klantenservice een van de mindere punten is, toont dit aan dat Chinese concurrenten inzien hoe belangrijk een goede klantenservice is. Zorg er dus altijd voor dat je een snelle, adequate en beleefde klantenservice hebt.

Waar Chinese webshops in uitblinken, is het gevarieerde en aantrekkelijke aanbod. Je kan, hoewel niet alles altijd even echt is, allerlei soorten merken, producten, varianten en types krijgen in China. Dit aanbod zorgt ervoor dat Nederlandse webshops soms worden overgeslagen. Dus als jij hetzelfde, of iets anders maar hoe dan ook beter, kan bieden? Sla je slag!

De nummer één reden voor Nederlanders om te kopen in China is de prijs. Daarbij wordt overigens voor lief genomen dat ze soms bedrogen uit kunnen komen. Maar hoe dan ook, ook bij de kwalitatief betere Chinese webshops zijn ze vaak goedkoper uit. Als je je dan toch wilt onderscheiden, en je kan niet te ver in je prijzen zakken om geen inkomsten te verliezen, bekijk dan naar andere opties die je hebt. Creativiteit wordt beloond – zeker in de online wereld.

Een andere reden waarom Chinese webshops goedkoper zijn, is het feit dat er vaak geen verzendkosten aan hun producten verbonden zijn. Geen verzendkosten op je producten is iets wat je als webshop best kan aanbieden, zonder er financieel erg op achter uit te gaan. En wat betreft het aanpakken van de concurrentie: vanaf 1 januari 2021 moeten Chinese webshops ook btw gaan afdragen voor al hun zendingen (welke prijs die ook hebben). Daarmee verdwijnt een belangrijk voordeel – een voordeel waar de Nederlandse webshops weer op kunnen inspringen!