Elektronica kopen in een webwinkel? Let op de volgende zaken!

Een van de meest gekochte type artikelen in webwinkels vallen onder de categorie elektronica. Er zijn op het internet zoveel websites te vinden die telefoons, televisies, laptops en tablets aanbieden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar waar je ook koopt, er zijn altijd een aantal criteria die je in acht moet slaan om te voorkomen dat je bedrogen uitkomt.

Als er een product is dat symbool staat voor de ontwikkeling van webshops, dan is het wel elektronica. Elektronica wordt door de consument steeds vaker online gekocht, met als nadeel (voor sommigen) dat grote, bekende elektronica genoodzaakt zijn de deuren van hun offline vestigingen te sluiten. Het gevolg is dat steeds meer bedrijven online hun producten aanbieden.

Niet alleen in Nederland, ook uit andere landen, en zelfs uit andere continenten. Nederlanders kopen steeds vaker in webwinkels uit China, en dan gaat het vooral om elektronica, of kleding. Maar hoe groter het aanbod, hoe vaker je malafide webwinkels tegen zal komen. Gelukkig zijn er manieren om te herkennen of je aankopen op elektronica gebied wel te vertrouwen zijn.

Allereerst zijn er diverse manieren om te herkennen of een webshop zelf wel te vertrouwen is, nog voor je de producten bekijkt. Een webshop, zeker als die uit Nederland komt, heeft meestal een keurmerk, dat de mate van betrouwbaarheid aangeeft. Daarnaast zeggen de betaalmethoden van een webshop en uiteraard de recensies die je online over zo’n website kan vinden heel veel.

Omdat ze in het buitenland niet altijd met keurmerken werken, en als ze dat wel doen deze keurmerken niet altijd bekend zijn bij Nederlandse kopers, moet je altijd extra voorzichtig zijn als je je elektronica in het buitenland koopt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone uit China halen? Let dan heel goed op wat betreft de prijs, de garantie en de tijd dat deze telefoon erover doet voordat hij daadwerkelijk op de mat ligt.

Het is sowieso belangrijk om goed naar de prijs te kijken voordat je besluit tot koop over te gaan. Als de prijs van een artikel te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. De nieuwste iPhone kopen voor 200 euro? Met geluk sturen ze je de verpakking op! Ga hierbij af op je intuïtie. Als je onderbuikgevoel zegt dat er iets niet klopt geloof dat dan.

Als laatste fase in het proces, waarbij je betaalt en het product laat versturen, is het belangrijk dat je geen al te grote bedragen in één keer overmaakt, en daarnaast erop staat dat je elektronica aangetekend wordt verstuurd. Je zal niet de eerste zijn die honderden euro’s verliest, door een malafide elektronicawebwinkel.