Het succesverhaal achter Alibaba

Amazon was al actief voordat het internet bestond en Apple is vooral groot geworden met telefoons en laptops. Maar als er één bedrijf symbool staat voor het succes van e-commerce, dan is het wel Alibaba. Dus wat is het verhaal van deze Chinese webshopgigant?

Zoals meerdere grote bedrijven, is Alibaba momenteel veel meer dan een e-commercebedrijf. Het is een webgigant, dat betalingen, beveiliging, opslag en innovatie aanbiedt. Maar het begon als een “simpel” e-commerceplatform. Hoe is het Alibaba gelukt om binnen twintig jaar uit te groeien tot een globaal miljardenbedrijf?

Jack Ma was een Engels leraar uit China die in 1998 besloot een poging te wagen op de op dat moment nog jonge internetmarkt. Hij kwam met Alibaba op de proppen, een nieuw fenomeen, zowel in Azië als globaal, en wist in korte tijd een sterke groei door te maken. Alibaba was in die tijd nog een platform dat zich vooral bezighield met de b2b-markt, maar daar zou vijf jaar later verandering in komen toen Taobao en Alipay werden opgericht. Waar Taobao de particuliere markt opzocht, was Alipay het verbindende betaalplatform dat ervoor zorgde dat Alibaba als geheel groeide. Met de oprichting van Tmall zorgde Alibaba in 2008 voor een waar monopolie in de Aziatische e-commercesector, en ook op wereldwijd niveau maakte Alibaba naam, via AliExpress, dat naar het buitenland verscheept.

Alibaba in Nederland

De jaaromzet van Alibaba over het fiscale jaar 2017/2018 bedroeg 35,1 miljard euro, een hoog bedrag. Maar nog ongelofelijker is de groei ten opzichte van het jaar ervoor: 60 procent. De lat ligt hoog bij Alibaba, zo blijkt ook wel uit de verslaggeving in de media: toen in 2017 een winstgroei van 85 procent werd geboekt in één kwartaal, repte RTL Z van tegenvallende cijfers.

De groei van Alibaba is ook te merken in Nederland, al vanaf het moment dat de pakketjes het land binnenkomen. De werklast van de douane is, naast Amazon, enorm toegenomen door Alibaba. Het aantal invoeraangiften gerelateerd aan Alibaba is zelfs met 20 tot 30 procent toegenomen. En toen er eerder sprake van was dat Alibaba overwoog om een distributiecentrum in Nederland op te zetten, werd premier Rutte ingezet om de Chinese gigant te overtuigen. Helaas koos het bedrijf voor België.

De succesformule

Het succes van Alibaba zit hem vooral erin dat ze “op het juiste moment, op de juiste plek” waren. Toen internet in de lift zat, zag Jack Ma de mogelijkheden. Toen e-commerce groeide, werd er een betaalplatform opgezet. Toen interesse vanuit Europa toenam, werd AliExpress in het leven geroepen. Hetzelfde doen als Alibaba en Jack Ma is daardoor onmogelijk geworden. Maar iets soortgelijks, in een snel veranderende en innovatieve markt als die van de e-commerce, dat moet toch mogelijk zijn?