Zo voorkomt u schade of vermiste pakketten

Beschadigde pakketten en vermiste pakketten.. Zij vormen voor veel webwinkeleigenaren een behoorlijke kostenpost op jaarbasis. Heel vervelend, zeker omdat u het zelf lang niet altijd in de hand heeft. Toch kunt u wel stappen ondernemen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Wij geven u enkele interessante tips.

1. Gebruik goede labels

Tegenwoordig bieden de meeste pakketvervoerders de mogelijkheid om pakketten te volgen door middel van Track & Trace. Dit is mogelijk wanneer het pakket aanvullend verzekerd wordt verzonden. In dit geval is het verzendlabel een soort garantiebewijs voor u, dat u het pakket daadwerkelijk verzonden heeft. Dit label kan worden gezien als een overeenkomst tussen u en de partij die het pakket voor u vervoert naar de klant. Ook wanneer u geen gebruik maakt van Track & Trace is het belangrijk dat het verzendlabel goed in orde is.

2. Plakband aan de zijden

In verreweg de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van labels met een stickerachterzijde. Hierdoor kan een label makkelijk op het pakket worden geplakt zonder gebruik te maken van plakband. In andere gevallen is het nodig om plakband te gebruiken. Let in dit geval goed op dat het plakband niet over de barcode heen valt. Hierdoor wordt de barcode onleesbaar voor de scanners en dit resulteert vaak in een vermissing van het pakket.

3. De juiste verpakkingsmaterialen

Als het om verpakkingsmateriaal gaat, dan heeft iedere webwinkel een eigen werkwijze. De ene webshop heeft verpakkingsmateriaal met het eigen logo erop, de andere webwinkel kiest voor voordeligere dozen zonder logo. Dan zijn er ook nog de veelal kleine webwinkels die lege dozen gratis bij de supermarkt ophalen om te gebruiken voor het verpakken van bestellingen. Het maakt niet uit hoe u het doet, maar de kwaliteit van het verpakkingsmateriaal is wel belangrijk. Wanneer een pakket bij verzenden al niet stevig meer aanvoelt, dan is het risico groot dat het pakket onderweg kapot gaat. Dit kan resulteren in schade aan de producten of zelfs verloren producten die uit het pakket zijn gevallen.

4. Let op de verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om te weten dat u zelf de keuze heeft op het vlak van verantwoordelijkheid. Bent u aansprakelijk voor pakketschade of vermiste pakketten, of is de vervoerder aansprakelijk? Dit is een keuze die u zelf maakt. Standaard worden alle pakketten onverzekerd verzonden. U draagt dan de verantwoordelijkheid. Kiest u ervoor om een pakket met aanvullende verzekering, en dus Track & Trace, te verzenden? Dan is de vervoerder verantwoordelijk voor schade of vermissing. Dit is dan ook zeker een keuze om goed over na te denken.

Advies bij verzending nodig?

Het verzenden van bestellingen vanuit een webshop klinkt heel standaard, maar in de praktijk is het helemaal niet zo standaard. Er zijn veel zaken waar u aan moet denken als het gaat om de verzending van uw producten naar uw klanten. Wij denken graag met u mee. Zo bieden wij een professioneel advies bij verzending op basis van uw webwinkel en uw specifieke producten. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.