Goed voor klant én webshop: betalen met creditcard wordt goedkoper

Wie tegenwoordig betaalt met creditcard in een webshop is goedkoper uit dan voorheen. Vorige maand werd namelijk een wet ingevoerd waarbij webshophouders niet langer transactiekosten die bij een creditcardoverschrijving komen kijken, mogen laten betalen door de klant. Toch zal dit voor de webshop voordelig uitpakken, gezien de populariteit van creditcards.

Voorheen werkte een transactie met een creditcard in een webwinkel zo: een klant selecteerde een product, dat ging naar een online winkelkarretje, maar bij het afrekenen viel het eindbedrag iets hoger uit als er gekozen werd voor de creditcard als betaaloptie. Dat kwam omdat webshops de transactiekosten die kwamen kijken bij een creditcardtransactie werden doorberekend en zo voor de klant waren.

Bij sommige webshops ging het om kleine bedragen, omdat de transactiekosten een paar procent van het totaalbedrag waren. Bij hogere bedragen, bijvoorbeeld vliegtickets of elektronica, moesten klanten soms enkele tientjes extra betalen. Maar dat is nu voorbij

Nieuwe Europese wetgeving

Sinds vorige maand moeten webshops creditcardkosten zelf betalen – het is verboden om klanten hiervoor te laten opdraaien. Ook automatische incasso´s bij webshops mogen niet meer worden doorberekend. De wet, die PSD2 wordt genoemd, is in alle EU landen van kracht gegaan, wat betekent dat je straks in geen een Europese webshop meer extra kosten hoeft te betalen.

Toch is de wetgeving niet waterdicht: er zijn creditcards waarbij het kan voorkomen dat een klant extra moet betalen, zoals de zakelijke creditcards van American Express. Omdat er, met name bij betaalmethodes als acceptgiro, PayPal en AfterPay soms hoge transactiekosten gemaakt door webshops, is het in het geval van deze betaalmethoden nog steeds toegestaan om extra kosten door te berekenen. In het geval van iDeal mogen webshophouders dat ook nog doen, hoewel dat momenteel weinig gebeurt bij populaire webshops.

Hoewel webshops meer kosten gaan maken met de invoering van de nieuwe wet, is het niet gelijk slecht nieuws. Ten eerste konden webshop houders deze maatregel zien aankomen, aangezien in verschillende Europese landen al nationale verboden waren op transactiekosten met de creditcard. Daarnaast worden online momenteel al 15 procent van de betalingen met de creditcard gedaan. Op het moment dat de kosten van dergelijke betaalmethoden omlaag gaan zullen klanten sneller geneigd zijn de creditcard te trekken – en dat is een goede zaak: voor klanten zijn betalingen met creditcards een veilige, snelle en transparante manier van betalingen doen. Met name als het gaat om hogere bedragen, heeft de creditcard ook nog eens de voorkeur als betaalmethode.