Aantal webwinkels blijft toenemen – maar de groei in omzet neemt af

Wie een kijkje neemt naar de hardst groeiende sectoren van afgelopen jaar, ziet dat met name het aantal webwinkels enorm is toegenomen. Overigens waren niet al die webwinkels een lang leven beschoren. Dat wordt onderschreven door weer andere cijfers: de groei neemt langzaam af.

Kleding, elektronica, design, gadgets, schoenen, sportspullen, etenswaren – noem het en er bestaan minstens tien, zo niet honderd, webwinkels voor. En hoewel de markt enorm uitgebreid is en je het zo gek nog niet bedenkt of er bestaat een markt voor, en dus een serie webwinkels. De vraag is hoever de markt nog doorgroeit. Hoewel er elk jaar webwinkels bijkomen, halen veel van diezelfde webwinkels het jaar niet en heffen zichzelf weer op omdat de verkoop tegenvalt.

Dat gegeven wordt weer onderschreven door andere cijfers: de groei in omzet in de e-commerce wordt steeds minder. Toch zijn de cijfers nog steeds bovengemiddeld hoog en valt er nog zeker een goede boterham te verdienen met webwinkels. De gouden formule zit hem in een bepaalde combinatie die ook dit jaar weer goede cijfers lijkt te gaan schrijven.

De continue groei van de afgelopen jaren in de e-commerce wereld, benadrukt door de toenemende groei in omzet, heeft ervoor gezorgd dat mensen nog steeds brood zien in e-commerce. Ook de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) geven dat weer. In 2018 werden er maar liefst 9.775 webwinkels opgericht. Het aantal webwinkels in totaal groeide met 3.410, omdat er 6.365 opgeheven werden. Het is een competitieve markt en verkoopcijfers vallen soms tegen.

Dat is te zien aan de cijfers van webwinkels over het laatste kwartaal van 2018. Met name de groei van webwinkels die alleen een online vestiging hebben neemt af. Waar die cijfers in het laatste kwartaal van 2017 nog een groei van 21,1 procent noteerden, werd er in 2018 een groei van “slechts” 9,9 procent bijgeschreven.

Fysieke winkel

Voorlopig loont het voor fysieke winkels nog wel om ook een online vestiging te openen. Voor die winkels wordt er nog steeds een hoge groei genoteerd: de omzet van lag maar liefst 26,1 procent hoger in het laatste kwartaal van 2018 dan een jaar ervoor. Voor webwinkels die hun cijfers zien tegenvallen, of fysieke winkels die een extra impuls aan hun omzet willen geven, lijkt de magische formule duidelijk: een combinatie van de twee is anno 2019 nog steeds de beste oplossing om een constante groei door te maken in verkoopcijfers.