Duurzaamheid en webshops deel II: wat kan jij doen?

Zoals we konden zien in deel I van deze serie over duurzaamheid en webshops, is er wat betreft het terugdringen van de impact op het milieu door de e-commerce sector nog veel winst te behalen. De klant wordt echter kritischer en duurzaamheid gaat een belangrijkere rol spelen in de keuze voor een product of webwinkel. Wees je concurrentie voor, en neem de volgende stappen.

De winkel of het centrum op groene energie

De meeste webshops hebben centra of fysieke winkels, waar hun producten liggen opgeslagen en waar pakketjes worden ingepakt voordat ze opgestuurd worden. Omdat het hier gaat om een fysieke locatie is dit de eerste plek waar je aantoonbaar een duurzaam verschil kan maken als webshop. Groene energie, duurzaam licht, het zijn allemaal manieren waarop je als webwinkel je ecologische afdruk kan verminderen.

Duurzame verpakkingen

Als we vervolgens wat meer inzoomen, dan zien we dat het qua duurzaamheid en webshops vaak gaat over de verpakkingen die er gebruikt worden. Er wordt nog steeds veel plastic gebruikt en ook opvulmateriaal kan een stuk duurzamer. Voor branchevereniging Thuiswinkel.org is het reden om in te zetten om een verduurzaming van verpakkingsmateriaal en ervoor te zorgen dat zowel het online bedrijf als de consument bewuster is van de milieu impact van verpakkingen.

Bezorgen op een duurzame manier

Ook in de manier van bezorgen kunnen webshops nog een aantal belangrijke stappen maken. Zo zijn elektrische voertuigen en fietskoeriers uiteraard minder slecht voor het milieu dan busjes, auto’s en vrachtwagens. Een nog duurzamere trend is het concept van de drop-off points, waarbij een webshop alle pakketjes op één punt achterlaat, om het vervolgens op de adressen te laten bezorgen door bijvoorbeeld die fietskoeriers. Dit is overigens niet te verwarren met pick-up points, die zijn volgens onderzoek juist slechter voor het milieu omdat consumenten vaak de auto pakken om pakketjes op te halen.

Een ander retourbeleid

Dan is er nog het retourbeleid dat webshops in Nederland en over de hele wereld hanteren. Er worden veel pakketjes geretourneerd en dat komt mede omdat bedrijven daar makkelijk mee omgaan. Ze willen geen klanten verliezen en ze ook geen druk opleggen. Maar een product dat weer terug wordt gestuurd, verwerkt moet worden en wellicht niet eens opnieuw verkocht wordt, heeft een behoorlijke milieu impact. Er wordt in dit geval hard gewerkt aan duurzame oplossingen, waaronder een idee waarbij de consument zijn of haar pakket bewaart en zelf doorstuurt naar een volgende koper.