Nergens groeit e-commerce harder dan in Latijns-Amerika

Chinese webshops hebben een groot deel van de globale e-commercemarkt in handen, Amerikaanse bedrijven als Amazon vind je in haast ieder land en in Europa is de e-commercesector al zo ver ontwikkeld dat deze markt haast verzadigd is. Afgaande op de laatste groeicijfers wordt Latijns-Amerika het volgende continent waar e-commerce echt voet aan de grond gaat zetten.

Waar van de globale e-commercemarkt in de komende vijf jaar een groei van om en nabij de 11% wordt verwacht, wordt in Latijns-Amerika een groei van 19% verwacht. Daarmee is het continent de globale koploper als het aankomt op groeipotentie. Het is geen ambitieuze voorspelling: afgelopen jaar (2018) groeide e-commerce in Latijns-Amerika al met 17.9%.

Landen als Colombia, Mexico en Argentinië zitten nog verder boven de jaarlijkse groeicijfers. Zo groeit de e-commerce in Colombia jaarlijks met zo’n 31%, terwijl dat in Argentinië met 24%. In Argentinië wordt vanwege de economische crisis in het land wel een terugval verwacht in dit groeicijfer. Van Mexico wordt op korte termijn verwacht dat ze uit zullen groeien tot het tweede grootste e-commerceland in Latijns-Amerika, vanwege de groei van de m-commerce in dat land. M-commerce is sowieso een van de grootste redenen dat de sector in het continent zo hard groeit: bijna een derde van alle aankopen in Latijns-Amerika worden online gedaan, wat wordt verklaard door de jonge gemiddelde leeftijd van de inwoners en de relatief goedkope dataplannen.

Brazilië blijft echter marktleider als het aankomt op e-commerce in Latijns-Amerika: 42% van de e-commerce in het continent vindt plaats in dat land en in de afgelopen drie jaar stegen sales via webshops daar met 38%.

Daarnaast is het een zelfvoorzienende markt: een groot deel van de groei is te wijten aan de opkomst van e-commerceplatforms die in het continent zelf zijn ontwikkeld. Het overgrote marktaandeel van de e-commerce in Latijns-Amerika is namelijk in handen van het Argentijnse MercadoLibre. In mei 2018 kreeg dit platform bijvoorbeeld meer dan 56 miljoen unieke desktopbezoekers. Nummer twee op de lijst (Amazon) volgde op gepaste afstand met 22,4 miljoen unieke bezoekers. Op drie staat het Braziliaanse B2W, dat eigenaar is van twee grote e-commerceplatformen (Americano en B2W).

Logistiek blijft een van de grote obstakels die een verdere groei in de weg staan in Latijns-Amerika. Niet alleen voor de consument is het een probleem: ook de bedrijven zelf zien het als probleem, én kostenpost – zeker 15% van de kosten per verkocht product gaan naar logistiek.

1 gedachte over “Nergens groeit e-commerce harder dan in Latijns-Amerika”

  1. Pingback: ‘Weg Met Goedkope Pakketjes Uit China’ - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.