Drones in de e-commerce: hoe realistisch is dat?

Vanaf het moment dat de eerste drones op de markt werden gebracht, begonnen de dromers erover te filosoferen. Geïnspireerd door sciencefiction-films en boeken werd er enthousiast nagedacht over hoe drones in de toekomst pakketjes konden bezorgen, mensen konden vervoeren en zelfs levens konden redden. En dat dit geen surrealistische toekomstmuziek is gebleken, zien we nu.

Als we willen kijken welke kant e-commerce op gaat, is het enige wat we hoeven te doen een kijkje nemen naar China. China heeft een enorme e-commercemarkt, die zowel op nationaal als internationaal gebied blijft groeien, en ze blijven een voorsprong behouden door de manier waarop ze technologie en innovatie omarmen. Het is dan ook niet raar dat China een van de eerste landen is waar drones op grotere schaal zijn ingezet als bezorgmanier voor pakketjes.

Ook in andere landen, als de Verenigde Staten, waar drones door Amazon geïntroduceerd werden, wordt er al op kleine schaal mee geëxperimenteerd en op grote schaal over gesproken. Zo sprak Amazon directeur Gur Kimchi uit dat de bezorgingsdienst 80 tot 90 procent van hun bezorgingen in de toekomst via drones willen laten doen.

Maar er zijn uiteraard een hoop obstakels, en de grootste twee zijn de kosten en de vergunningen. Drones zijn snel opgekomen en populair geworden, en daarom hebben autoriteiten over de hele wereld zich al snel verplicht gezien wetgeving aan te passen en het gebruik van drones te reguleren. Over huizen vliegen, rondom vliegvelden en overheidsgebouwen, alles heeft zijn regels. En daar moeten webshops die drones willen gebruiken rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor de kosten. Een drone is duur, er zit een bestuurder achter en het is een logistieke operatie waar veel kosten bij komen kijken. En uit verschillende onderzoeken blijkt nog altijd dat de kosten van de bezorging (hoe lager, hoe beter) belangrijker zijn voor de consument dan de snelheid van de bestelling.

Maar dat betekent niet dat het geen haalbare operatie is. Want drones hebben ook hier in Europa en in Nederland toekomst in de e-commerce. In Nieuw-Zeeland werden er al op kleine schaal pizza’s bezorgd met drones, door Domino’s. Bezorgservice UPS berekende dat als ze al hun 66,000 chauffeurs anderhalve kilometer minder laten rijden, en dus de laatste stukjes met drone laten doen, er maar liefst 50 miljoen dollar bespaard kon worden. Dronebezorging is een investering die op de lange termijn, en dan met name voor de grotere webshops, lucratief kan zijn.