Same Day Delivery heeft toekomst zolang het betaalbaar is

Met de enorme groei die e-commerce zowel wereldwijd als in Nederland doormaakt, worden alle factoren die onderdeel zijn van het online bestellen en laten leveren van producten geoptimaliseerd. De levering van producten is een belangrijk onderdeel, en met Same Day Delivery – waarbij producten op dezelfde dag geleverd worden – proberen webshops op nieuwe behoeften in te spelen. Toch zit niet iedereen erop te wachten, blijkt uit onderzoek.

De website Kieskeurig.nl dook in Same Day Delivery en deed onderzoek naar duizenden webshopbezoekers. Het bezorgproces van webshops blijkt steeds meer richting snelheid te gaan, en zo lijkt Same Day Delivery toekomst te hebben, maar een echte doorbraak lijkt afhankelijk te zijn van het feit of er extra kosten gebonden aan zijn.

Voor bijna alle bezoekers – behalve de jongste groep, van 18 tot en met 24 jaar – is het belangrijker om niet extra te hoeven betalen dan dat een product zo snel mogelijk geleverd wordt. Zoals gezegd is dit voor de jongste generatie echter niet het geval. Hoe sneller, hoe beter, iets wat verklaard kan worden door het feit dat jongere generaties opgroeien in een tijdperk waarin e-commerce al ontwikkeld is en dus nooit hebben hoeven wachten op pakketjes. Snelheid is het credo van de millennials, zo blijkt.

Thuis bezorgen, in de avond, en zonder extra te betalen

Waar alle bezoekers volgens het onderzoek van Kieskeurig.nl het over eens zijn, is dat pakketjes thuis bezorgd moeten worden. Afhaalpunten hebben veel minder voorkeur, en daarmee komt een behoorlijke uitdaging van Same Day Delivery naar voren: het vereist logistieke ontwikkelingen om dit mogelijk te maken, zeker omdat niemand in de onderzochte groepen extra wil betalen voor bezorging. Of dat de Nederlandse cultuur is, is niet duidelijk maar het toont aan dat webshops die Same Day Delivery willen gaan aanbieden met modellen moeten komen om klanten niet direct extra te laten betalen als ze hun pakketje dezelfde dag willen ontvangen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat naast dat klanten niet meer willen betalen voor bezorging, willen ze ook niet extra betalen voor een speciale service als Same Day Delivery. Maandelijkse of jaarlijkse bezorgabonnementen kunnen hierbij uitkomst bieden.

Want dat webshops Same Day Delivery serieus moeten nemen, en dat het toekomst heeft, blijkt uit het feit dat met name jongeren Same Day Delivery willen. Het zijn deze jongeren die opgroeien met snelheid, met de nieuwe vorm van e-commerce. Het zijn deze jongeren die de toekomst hebben.