Steeds meer initiatieven voor duurzaam verpakkingsmateriaal

Nadat Thuiswinkel.org heeft aangegeven dat een van de grootste uitdagingen voor de e-commercesector is dat er meer aandacht moet worden besteed aan verduurzaming, worden er steeds meer initiatieven gelanceerd om bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal recyclebaar te maken. Van de hoeveelheden verpakkingsmateriaal tot het soort materiaal: er wordt steeds meer getest en geprobeerd. Webwinkelservice.eu zet een aantal van de nieuwe duurzame ontwikkelingen op een rijtje.

  1. Herbruikbare Re-Packs

Re-Packs komen uit Estland, en zijn verpakkingsenveloppen (momenteel beschikbaar in drie maten) vervaardigd uit gerecycled polypropeen. Het bedrijf claimt dat de enveloppen zeker twintig bestelling meegaan en daarmee 80 procent CO2-uitstoot besparen ten opzichte van eenmalige verpakkingen.

Maar hoe werkt dat, een envelop herbruiken voor een bestelling? Moeten die enveloppen dan niet eerst teruggestuurd worden? Het idee achter de Re-Packs is als volgt: een webshop koopt enveloppen in en gebruiken die als verpakkingsmateriaal. Als een pakketje aankomt bij de consument stuurt deze de envelop terug naar Estland, waar het materiaal wordt hergebruikt. Daarbij worden ze gestimuleerd door een kortingsbon die ze ontvangen als de envelop aankomt in Estland die ze kunnen gebruiken bij een van de Re-Pack webshops. Een mooie filosofie, een duurzaam initiatief, alleen hangt er veel af van de welwillendheid van de klant en daarnaast: hoe zit het met de C02-uitstoot van de reis die de envelop telkens naar Estland maakt?

  1. Verpakkingsmateriaal van biologisch afbreekbare schuimkorrels

Kaneka, een Japans bedrijf gespecialiseerd in technologie, heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling en productie van een nieuw soort verpakkingsmateriaal, dat volledig past in de duurzame lijn die moet worden doorgezet in de webshopindustrie. Het verpakkingsmateriaal is namelijk ontwikkeld van biologisch afbreekbare schuimkorrels en zou de perfecte vervanging kunnen zijn voor bijvoorbeeld drukplastic, dat nu nog in dozen wordt gestopt als er breekbare of elektronische producten verzonden worden door een webwinkel.

  1. R-PET-folie, bestaand uit 50% gerecycled materiaal

PET-folie is natuurlijk een doorn in het oog van iedereen die duurzaam verpakkingsmateriaal wil, en daarom is er nu ook R-PET-folie, dat bestaat uit 50% gerecycled materiaal. Volgens het bedrijf dat het product ontwikkeld heeft het folie “dezelfde hoogwaardige eigenschappen op het gebied van houdbaarheid, barrières en voedselveiligheid als virgin PET. Ook de verwerkingseigenschappen zijn gelijk, waardoor de nieuwe folie probleemloos mee kan draaien in de bestaande verpakkingsprocessen.”

Andere zaken die volgens Thuiswinkel.org opnieuw bekeken moeten worden is of bepaalde producten daadwerkelijk verpakking nodig hebben – los van marketingdoeleinden – en of materiaal niet sterker kan worden, zodat er minder van nodig is.