We Kopen Meer Online In Het Buitenland, Maar Aandeel Blijft Klein

Crossborder-shopping, oftewel het kopen van producten bij webshops uit het buitenland, is de afgelopen jaren sterk gegroeid in Nederland. Toch is het aandeel van buitenlandse webshops op de totale uitgaven nog relatief klein. En dat heeft zo zijn redenen.

Het aantal Nederlanders dat online shopt bij buitenlandse webshops is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat vorig jaar vijf miljoen Nederlanders online kochten in het buitenland – 1,2 miljoen meer dan in 2012. Daarbij werd 32 procent meer uitgegeven dan het jaar ervoor, namelijk 880 miljoen euro.

Maar dit is nog steeds een klein aandeel van de totale uitgaven van Nederlandse online shoppers. De totale online verkoop volgens Thuiswinkel.org lag vorig jaar in Nederland namelijk op zo’n 24 miljard euro, wat die 880 miljoen euro tot slechts 4% van de totale uitgaven maakt.

Een derde van alle aankopen die bij buitenlandse webshops werden gedaan, werden gedaan bij Chinese webshops. Andere landen die populair zijn, zijn Duitsland en Groot-Brittannië.

In Europa

Waar in Nederland de online aankopen dus slechts 4% van de totale omzet in de e-commercesector vertegenwoordigden, lag dat aantal in Europa in 2015 al op 15%. Verwacht wordt dat dit verder zal stijgen naar 25% in 2021, en daarmee groeit deze zogeheten cross-border e-commerce veel harder dan de e-commercesector zelf: 31% tegen 23%.

Volgens een ander Thuiswinkel.org onderzoek zijn deze Europese shoppers vaa het minst tevreden over service, levertijden en de mogelijkheden tot retourneren.

In Nederland is het beter geregeld

Dit is dan ook gelijk de reden waarom de cross-bordermarkt in Europa harder groeit dan in Nederland. Nederland is wat betreft e-commerce een zeer ontwikkeld land, waar alles via autoriteiten geregeld is en waar een hoge mate van toezicht plaatsvindt.

Kwaliteit staat voorop, zeker omdat er door zware competitie zo’n groot aanbod is ontstaan waar webshops koste wat koste bovenuit willen stijgen. Omdat levertijden ook sneller zijn als je in eigen land shopt en er daarnaast veel wordt gedaan om de sector zo veilig mogelijk te houden, dankzij zwarte lijsten en inspecties van onder anderen de Consumentenbond, overheidsinstanties en dankzij kwaliteitsonderzoeken van onafhankelijke instanties, blijven Nederlanders naar verwachting ook de komende jaren toch liever in eigen land shoppen.

Dat cross-border uitgaven stijgen valt dan ook te wijten aan de groei die de e-commercesector in het algemeen doormaakt, en omdat bepaalde producten, zoals elektronica, in het buitenland goedkoper zijn.