Een Inclusieve Webshop, Want Online Shoppen Is Voor Iedereen

Nederland telt tienduizenden blinden en honderdduizenden slechtzienden. Allemaal potentiële klanten die bij veel webshops niet terecht kunnen omdat de websites niet inclusief zijn, dat wil zeggen, ze zijn niet aangepast aan de beperkingen van slechtzienden. Daarom is er nu een scan ontwikkeld waarmee je kan kijken of je webshop toegankelijk is voor iedereen.

Shoppen bij webwinkels zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Saaie ontwerpen, kleine lettertjes, te veel of te weinig kleurgebruik: wie last heeft van slecht zicht kan zich belemmerd voelen aankopen te doen bij een webshop.

Om ervoor te zorgen dat de grote groep slechtzienden die Nederland telt ook zijn aankopen op het internet kan doen heeft Thuiswinkel.org eerder dit jaar een scan geïntroduceerd waarmee je kan kijken hoe toegankelijk jouw webshop is. Volgens Thuiswinkel is de scan “een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid de voor e-commercesector”.

De toetsenbordtoegankelijkheid van een webshop

Op de website van deze expertgroep worden enkele voorbeelden aangegeven om de
toetsenbordtoegankelijkheid van webshops te verbeteren. Met toetsenbordtoegankelijkheid wordt “de informatie en functionaliteit van een webpagina” beoordeeld volgens de expertgroep.

De meest voorkomende problemen volgens de expertgroep zijn zaken die webshops regelmatig tegenkomen op hun eigen websites: formulieren, uitklapmenu’s, Flash-objecten en JavaScript.

Bij sommige webshops kan je aankoopformulieren alleen invullen met behulp van een muis, wat mensen die slecht zien of blind zijn belemmert bij hun aankoop. Wie hulpinstrumenten gebruikt bij het invullen van formulieren kan daardoor informatie missen of verkeerd ingevulde formulieren verzenden. Een extra verzend-knop wordt aangeraden als tussenstap, of de mogelijkheid bieden een formulier ook met toetsenbord te laten verzenden.

Onderdelen van een website die afhangen van een muis zijn sowieso een heikel punt als het gaat om het toegankelijker maken van een website. Uitklapmenu’s werken meestal alleen als iemand erop klik of met de muis overheen gaat. De website raadt aan om links te koppelen aan menu’s, zodat deze ook te bereiken zijn met het toetsenbord. Hetzelfde geldt voor Flash-objecten: zorg dat ze ook te gebruiken zijn met alleen het toetsenbord.

Voor webshops loont het om werk te steken in dergelijke aanpassingen. Allereerst omdat dit soort aanpassingen niet veel werk kosten, maar daarnaast omdat je er een nieuwe groep klanten de mogelijkheid mee geeft online te shoppen. En daarnaast is het natuurlijk goed voor je imago als webshop.