PostNL Maakt Winst Door Florerende E-Commercesector

Waar traditionele postbezorging onder druk staat vanwege de digitalisering van de economie, zorgt diezelfde digitalisering ervoor dat PostNL alsnog zwarte cijfers kan schrijven. De omzet steeg daar en dat had vooral te maken met de omzetgroei bij de pakketten. De cijfers zijn een bevestiging dat er nog hoop is voor postbedrijven, die juist door digitalisering financieel in de problemen leken te komen.

PostNL heeft een goed jaar achter de rug. Het grootste postbedrijf van Nederland maakte de jaarcijfers bekend en zag de omzet met tien miljoen euro toenemen ten opzichte van 2017: 647 miljoen euro in 2017 tegen 684 miljoen euro in 2018.

Of zo’n stijging in de omzet dit jaar weer gehaald zal worden valt te bezien: de winst in het eerste kwartaal van 2019 lag op 6 miljoen euro, terwijl dat in het eerste kwartaal van 2018 14 miljoen euro was. De operationele winst zakte van 40 miljoen naar 22 miljoen euro.

Traditionele postbezorging laat het afweten

Dat PostNL sterk afhangt van de e-commerce blijkt, wel uit de cijfers van de verschillende takken binnen het bedrijf. Zo daalde de omzet van traditionele postbezorging bij PostNL met 8 procent, een groot verschil met de 8 procent toename van de totale omzetgroei.

Dat is geen incident, maar een trend: in de eerste drie maanden van 2019 nam het postvolume met 10 procent af. Om het verschil met de e-commercesector hieraan te geven: daar ging het pakketvolume met 16 procent omhoog, wat zorgde voor een toename in omzet van 13 procent binnen die tak.

Inzetten op e-commerce

Inzetten op e-commerce is de toekomst van PostNL geworden, en de cijfers over het eerste kwartaal van 2019 onderstrepen dat: 51 procent van de inkomsten van PostNL kwamen uit webwinkelgerelateerde acitviteiten.

De transformatie die PostNL nu doormaakt qua e-commerce richt zich vooral op de aanvullende bezorgservices, zoals avondbezorging. Met deze transformatie verwacht PostNL in 2019 tussen de 170 miljoen en 200 miljoen euro aan onderliggen bedrijfsresultaat te behalen.

Waar veel mensen zullen zeggen dat door de digitalisering van de economie traditionele bedrijven ten onder gaan, toont PostNL met de koerswijziging aan dat er levensvatbaarheid in deze bedrijven zit, zolang ze met hun tijd meegaan en zich aanpassen aan de trends van hun tijd.

Met de nog steeds groeiende e-commercesector en uitdagende bezorgmethoden die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen, lijkt PostNL zich in elk geval in de komende decennia geen zorgen te hoeven maken.

1 gedachte over “PostNL Maakt Winst Door Florerende E-Commercesector”

  1. Pingback: Omzet van webshops blijft groeien - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.