Over De Grens Deel I: Britse Postdienst Komt Kleine Webshops Tegemoet

Over De Grens Deel I: Britse Postdienst Komt Kleine Webshops Tegemoet

Het is een kostenpost én een dagtaak voor webshops: het verzenden van pakketjes. Uiteraard is het de core business van iedere webshop – elk pakketje betekent een verkocht product – maar ook voor deze zaken zijn er manieren om het ons makkelijker te maken. De Britse Royal Mail laat zien hoe.

Zeker als je een beetje een succesvolle webshop hebt, zal het je niet onbekend in de oren klinken. Elke dag, rond een uur of vijf, sleep je een of meerdere zakken met bestellingen naar het postkantoor, om ze daar te laten wegen en op te sturen. Je betaalt er uiteraard een extra bedrag over, en je bent er soms behoorlijk veel tijd aan kwijt, en dat terwijl pakketten van webshops een groot deel van de inkomsten voor PostNL vormen.

Om Britse, kleinere webshops tegemoet te komen is de Royal Mail, de postdienst in Engeland, een nieuwe operatie begonnen waarbij er door het hele land bijna 1,500 postbussen worden geplaatst waarin kleine pakketjes gepost kunnen worden. De postbussen hebben een grotere klep en zijn daardoor een stuk toegankelijker voor webwinkels die nog niet heel veel verzendingen hebben – en zeker niet van groot formaat – maar al wel genoeg om met regelmaat pakketjes op de bus te doen.

Net als in Nederland zijn pakketjes namelijk een van de belangrijkste activiteiten voor de Britse postdienst: naar eigen zeggen werden er vorig jaar maar liefst 1,3 miljard pakketjes verstuurd binnen eigen land, een cijfer dat per jaar lijkt toe te nemen. Om een oplossing voor dit toenemende aantal pakketverzendingen te vinden besloot de Royal Mail tot een test met 30 pakketbussen, die op straathoeken in twee Engelse steden werden geplaatst. Dat initiatief was zo succesvol, dat er nu in zo’n 40 plaatsen in Engeland pakketbussen geplaatst worden op straathoeken.

Op de website van Royal Mail geeft het bedrijf aan dat dankzij de pakketbussen de leveringen sneller worden, omdat de bussen twee keer per dag geleegd worden, waardoor klanten die ´s avonds iets bestellen hun bestelling de volgende dag nog in huis kunnen krijgen.

Een ander voordeel van de pakketbussen is dat klanten er ook in kunnen retourneren, waardoor zowel klanten als webshops meer flexibiliteit wordt geboden in het verzenden. De Royal Mail benadrukt dat het initiatief is bedoeld om kleinere webwinkels te helpen, die geen openingstijden of vaste vestiging hebben en nog werken met kleinere hoeveelheden bestellingen.