Over De Grens Deel II: Belgische Webshops Zoeken Naar Model

Op Europees niveau loopt Nederland voorop wat betreft de e-commerce. Webshops doen het goed, er zit nog steeds een groei in de sector en ook consumenten zijn tevreden over wat ze krijgen en waar ze kopen. Maar hoe zit het met onze Zuiderburen? Hoe ziet de webshopwereld er in België uit?

Wie zich er niet in heeft verdiept, zou kunnen denken dat België qua e-commerce op het niveau van Nederland zit. Ze spreken immers dezelfde taal als wij, hebben ongeveer dezelfde mogelijkheden qua internettoegang en bereikbaarheid en kunnen vanwege hun taal ook nog eens meeprofiteren van de Franse markt. Maar juist die “voordelen” zorgen er volgens een recent rapport van de Ecommerce Foundation voor dat de Belgische markt volledig wordt gedomineerd door buitenlandse webshops. Of in elk geval: de tien grootste webshops in België hebben buitenlandse eigenaren of zijn van buitenlandse komaf.

De twee grootste webshops in België zijn namelijk allebei Nederlands: bol.com en Coolblue. Bol.com maakte afgelopen jaar en omzet van 386 miljoen euro, terwijl Coolblue daar met 322 miljoen dichtbij kwam. Coolblue focust zich sinds twee jaar ook op de Franstalige markt in België, wat de toenemende populariteit verklaart.

De top drie in België wordt gecompleteerd met de Franstalige versie van Amazon, met echter een stuk minder omzet dan de eerdergenoemde Nederlandse webshops: 153 miljoen euro. Echter staan ook Amazon.com en Amazon.de (België heeft een Duitstalig gebied bij Eupen) in de top tien, waardoor de totale omzet van Amazonwebshops in België tot 296 miljoen euro komt en daarmee een stuk dichterbij Coolblue op twee.

Er zijn ook Belgische webshops die het goed doen: Vanden Borre staat op zeven in de top 10, terwijl Vente-exclusive.com de lijst afsluit. Maar deze webshops hebben Franse eigenaren en worden daardoor niet gerekend als puur Belgisch.

Het is een ontwikkeling die andere specialisten op het gebied van de Belgische e-commerce ook opvalt. Volgens Koen Van Tulder van DHL-Express op de Belgische e-commerceblog bloovi.be komt dat omdat de Belgen “de boot gemist hebben”. Belgische webshops zijn te laat ingestapt of durven niet meer uit angst voor hoge investeringen.

“Het is quasi onmogelijk om op te kunnen tegen de Coolblue´s, de bol.com´s en de Amazon´s van deze wereld”, zegt Van Tulder. Toch is er volgens hem hoop voor (kleinere) Belgische webshops. “Waar wij ons wel nog in kunnen differentiëren, zijn de kleinere nichewebshops. Belgische chocolade bijvoorbeeld, of high-end fashion.”