Maak je webshop klaar voor Kerstmis

Black Friday en Cyber Monday gehad, met natuurlijk het oud-Hollandse Sinterklaas vorige week. Wat ons rest zijn de laatste feestdagen van 2019: Kerstmis. Traditiegewijs dagen waarop webwinkels uitstekende omzet draaien en dan ook moment dat webshops optimaal moeten benutten. Maar hoe bereid je je als webshop eigenlijk voor op de feestdagen?

Geoptimaliseerde webshop

Loop alle onderdelen van je website en je bedrijf vooraf af om eventuele obstakels tijdens Kerst te voorkomen. Doet je webshop het goed op mobiele apparaten? Laad alles snel en compleet? Kost het mensen weinig moeite belangrijke pagina’s te vinden? Werkt de zoekfunctie? Geen problemen met het betalen? Is de website inclusief voor bijvoorbeeld slechtzienden? Allemaal zaken om rekening mee te houden: ze moeten op en top in orde zijn.

Begin ver van tevoren met de Kerstmis deals

Er zijn maar weinig mensen die hun cadeautjes met Kerstmis zelf kopen: de meeste mensen doen hun aankopen al ver van tevoren. Bereid je daar dus op voor en begin minstens al een week van tevoren met het aanbieden van hoge kortingen. Hoe meer deals, hoe meer verkoop! Wissel af in je deals en aanbiedingen, zo zien je klanten dat er continu nieuwe voordelen op de website te krijgen zijn.

Verplaats je in je doelgroep

Dit is iets wat je sowieso als webshop moet doen: je moet inmiddels begrijpen wie de mensen zijn aan wie je verkoopt. Maar uiteraard, met Kerstmis zijn mensen in de kerstsfeer en het is dan ook zaak dat je je hele strategie op dat thema aanpast. Zowel de website in themakleuren als de producten die je in de aanbieding zet. Verkoop jij kleding? Verkoop dan een leuke kersttrui! Verkoop je alcohol? Verkoop dan drankpakketten. Denk aan je webwinkel, maar dan in de kerstsfeer: dat is wat je publiek wil zien!

Verbind met je doelgroep:  Nieuwsbrief, sociale media en SEO

Je verplaatsen in je doelgroep is één ding, maar met ze verbinden kan nog veel moeilijker zijn. Met een nieuwsbrief waarop ze zich kunnen inschrijven voor de laatste voordeeltjes en aanbiedingen heb je al een mogelijkheid direct contact met je klanten te krijgen. Met een nieuwsbrief in kerstsfeer gaat het nog beter! Ook je sociale media en je SEO – bijvoorbeeld via je blog – moeten van het hoogste niveau zijn.

Onderscheid jezelf

Bied extraatjes. Een gratis inpakservice, een gratis kerstrui boven een bepaald uitgegeven bedrag, een gratis fles Glühwijn aan de honderdste klant: wat je ook verzint, probeer met thematische manieren te komen om je klanten te motiveren nog meer uit te geven. Dan wordt het ook een mooie Kerst voor jou!