Sinterklaas en Kerst: gouden tijden voor webshops

De feestdagen komen er weer aan. Niet alleen kinderen kijken reikhalzend uit naar de komst van Sinterklaas en de Kerstman: ook webshopeigenaren wrijven zich in de handen met de decembermaand. Die is namelijk bijzonder lucratief voor de omzet, zo blijkt uit onderzoek.

Het zijn dagen waarop de retailhandel absolute hoogtijdagen viert. Eerst met Sinterklaas, als familie en vrienden worden getrakteerd op cadeautjes, vooral tijdens 5 december, en vervolgens met Kerst, als de kerstboom wordt overladen met lichtjes, ballen, versieringen en slingers, en wederom, cadeautjes. Een goede decembermaand kan de omzet van een jaar met een derde doen verhogen, en webwinkels doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk consumenten te trekken. Advertenties, reclamecampagnes en kortingen horen er steevast bij. Maar kijkend naar de situatie in de afgelopen jaren: hoeveel meer verdienen webwinkels nou eigenlijk met Sinterklaas en Kerst?

Lees meer:

Kerst en Sinterklaas in voorgaande jaren

In 2018 verwachtte brancheorganisatie Thuiswinkel al dat er met de feestdagen 25 tot 30 procent meer omzet gedraaid zou worden door webwinkels. Die stijging in omzet strookt met de cijfers uit de jaren ervoor. In 2018 werd er namelijk door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gekeken naar de omzet van webwinkels in de drie jaar ervoor (2014-2017) en telkens was er een enorme stijging aan verkochte producten waarneembaar tijdens de decembermaand.

Daarbij valt een duidelijk onderscheid te maken tussen het soort producten dat consumenten aanschaffen. Sinterklaas en Kerst blijven kinderfeesten en dat is terug te zien in het feit dat met name speelgoedwinkels een aantoonbaar hogere omzet draaien tijdens de feestdagen. In 2018 zetten de speelgoedwinkels al in november bijna tweeëneenhalf keer zoveel om als normaal, een aantal dat in december nog eens verdubbeld werd.

Elektronicawinkels verkochten rond de feestdagen ook aantoonbaar meer en draaiden zo’n 40 procent meer omzet. Een andere sector – hoewel niet altijd actief in de e-commerce – die het goed doet tijdens de feestdagen is de foodsector: met name slagerijen, poeliers en slijterijen draaien soms wel 50 procent meer omzet.

Er komen dus weer hele lucratieve weken aan voor webwinkelhouders. Een goede december kan een webshophouder klaar maken voor januari, als er volgens de eerdergenoemde cijfers van het CBS een traditionele dip in de verkoop zit. Gelukkig voor webshophouders zijn er steeds meer commerciële themadagen, waardoor er naast Pasen, Valentijnsdag en Moeder- en Vaderdag nu ook lucratieve dagen als Cyber Monday, Black Friday en Singles Day zijn bijgekomen.