Volgend jaar verdere groei webshops verwacht

Volgens cijfers van de ING zal de e-commercesector in Nederland verder groeien in 2020. Met name voor webshops die ook een of meerdere offline vestigingen hebben, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Toch valt er nog veel winst te boeken, met name op het gebied van inclusiviteit.

Het lijkt zo eenzijdig te gaan worden dat het haast saai wordt. Ware het niet dat we het hier over de e-commercesector hebben: de sector waarin Webwinkelservice.eu en al onze klanten werkzaam zijn. Het gaat namelijk goed met de e-commercesector en de vooruitzichten zijn ernaar dat daar voorlopig geen verandering in komt. De bank ING heeft een voorspelling gedaan voor 2020 en daaruit valt op te maken dat webshops een omzetgroei van gemiddeld 12 procent kunnen verwachten. Die verwachting is nog hoger voor de zogeheten multichannelers (winkels met zowel online als offline vestigingen) die op een omzetgroei van gemiddeld 20 procent zouden kunnen rekenen.

Die groei steekt sterk af tegen de verwachte omzetgroei in de algehele detailhandel in Nederland: die ligt op “slechts” 3 procent. Ook ligt het volgens ING sterk aan de categorie producten die er verkocht worden. Met name categorieën als kleding, elektronica en speelgoed doen het goed op online gebied, die hebben in de e-commercesector volgens het rapport namelijk een marktaandeel tot 40 procent.

Nog winst te behalen voor webshops

Toch is het bij lange na niet zo dat alle webwinkels zwarte cijfers schrijven. Uit een recent item bij BNR Nieuwsradio bleek dat de strategie van veel webwinkels al decennialang hetzelfde is, waarbij ze zelf verwachten dat “op een gegeven moment” de winst wel binnenkomt. Juist door het enorme speelveld en de concurrentie van grote platforms en bedrijven moeten webshops origineel en uniek zijn, iets wat ze zeker niet altijd lukt.

Iets waar alle Nederlandse webshops op zouden achterlopen, en waar al initiatieven voor zijn ontwikkeld om dat tegen te gaan, is dat niet alle websites inclusief zijn. Met name voor slechtzienden kan het nog steeds lastig zijn om probleemloos te kunnen navigeren en bestellen bij een webwinkel. Lastige kleuren, kleine lettertjes, onduidelijke formulieren: een inhaalslag die alle e-commerce nog moet maken zou op het gebied van inclusiviteit liggen. Dat daar gelijk een extra markt ligt voor webshops is een extra voordeel: wie ervoor zorgt dat iedereen op zijn of haar website terecht kan, opent de digitale deuren voor nog meer klanten. En het is ook nog eens goede reclame!