2019 voor de e-commerce: een terugblik

Het nieuwe jaar is ingeluid, en we hebben afscheid genomen van een wederom fantastisch jaar. Want dat was het voor de e-commerce: we hebben nieuwe ontwikkelingen gezien, nóg meer professionalisering en een groei in de sector zelf. Daarom blikken we nog een keer terug op 2019, een bijzonder jaar voor de e-commerce.

Veiligheid en regulering in 2019

De e-commerce sector blijft een sector die hard groeit, en aangezien haast alle grote bedrijven in Nederland in de retail wel een online winkel of platform hebben en er miljarden omgaan in deze industrie, komt er steeds meer wetgeving. Om de consument te beschermen, en om de sector te helpen professionaliseren. In Nederland komt er een Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), dat een lijst van malafide webshops bijhoudt. Ook Europol doet een duit in het zakje: duizenden illegale webshops door Europa worden gesloten in 2019.

Om te werken aan transparantie, geven betalingsverwerkers als OmniKassa van de Rabobank, Mollie en PayPal begin 2019 aan dat ze op hun bankafschriften gaan aangeven bij welke webwinkel een klant zijn of haar aankopen heeft gedaan. Voorheen was dat alleen zichtbaar in de omschrijving. In betalingsapps moeten webwinkels ook zichtbaar worden.

Verzendkosten en het retourprobleem

De VVD brengt in 2019 de oneerlijke concurrentie ter sprake vanuit China: de regeringspartij vindt dat China te goedkoop kan verzenden naar Nederland – over pakketjes vanuit China worden namelijk geen verzendkosten gerekend, terwijl dat omgekeerd wel het geval is. Het betekent oneerlijke concurrentie voor Nederlandse webshops, zegt de VVD.

Ondertussen blijkt dat steeds meer webshops kampen met een “retourprobleem”. Zeker 30% van alle bestellingen die worden gedaan bij webwinkels die kleren of schoenen verkopen wordt teruggestuurd. Daar heeft de consument immers recht op. Maar het zorgt voor een probleem voor webwinkels, omdat teruggestuurde kleren niet gelijk weer verkocht kunnen worden. Soms komen bestellingen beschadigd terug en anders kost de logistieke verwerking geld.

Verduurzaming

En dan blijft het debat over een duurzame e-commercesector ook in 2019 nog even levendig als altijd. Uit een onderzoek blijkt al dat van de grootste webwinkels in Nederland, haast niemand erg bezig is met duurzaamheid. Duurzaamheid wordt niet gestimuleerd onder de webshops zelf en ook niet gepromoot bij de klanten, verpakkingsmateriaal is zelden duurzaam en het retourbeleid is dermate soepel dat het alleen maar bijdraagt aan nog meer CO2 uitstoot. Branchevereniging Thuiswinkel.org neemt het voortouw en stelt richtlijnen op voor in 2022: er moet dan 10 procent minder lucht in de pakketjes van Nederlandse webwinkels zitten. In de verdere toekomst moet verpakkingsmateriaal zelfs helemaal worden weggelaten.