Groei in webshops, afname stenen winkels

Er is sprake geweest van een enorme groei in webshops in de afgelopen tien jaar: het aantal webshops in Nederland is in die periode verdrievoudigd. Daar staat tegenover dat stenen winkels steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen. Het aantal vestigingen is in diezelfde tien jaar met 11 procent afgenomen.

We zijn aan het einde van het decennium en dat betekent dat we gaan terugkijken op de afgelopen 10 jaar. Voor ons als e-commerce experts is het met name interessant om te kijken wat de ontwikkelingen zijn geweest in onze sector, en uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het een goed decennium is geweest. Maar niet voor iedereen

Laten we beginnen met het goede nieuws: het gaat al tijden heel goed met de e-commerce in Nederland en als we kijken naar de cijfers over het afgelopen decennium dan wordt dat alleen maar bevestigd. Er zijn momenteel 40,000 webwinkels in Nederland: dat is een verdrievoudiging van het aantal webwinkels webshops in 2010. Ook het aantal mensen dat bij webwinkels aankopen heeft gedaan, is enorm toegenomen. In 2019 kocht 79 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder iets via internet, in 2012 was dat 64 procent.

In het volgende decennium wordt zelfs verwacht dat die groei zal doorzetten. Eerder schreef Webwinkelservice.eu al over de verwachtingen naar aanleiding van een rapport van ING, die uitgingen van een omzetgroei van gemiddeld 12 procent voor webshops in Nederland. (Een verwachting die nog hoger voor winkels met zowel online als offline vestigingen, die op een omzetgroei van gemiddeld 20 procent zouden kunnen rekenen). We zitten in het juiste vaarwater, zo blijkt.

Vanwege groei in webshops, afname stenen winkels

Het is de marktwerking: als de een groeit, krimpt de ander. Fysieke winkels zijn in dit geval een direct slachtoffer van de populariteit van online commercie. Waar er in 2010 nog meer dan 97,000 winkels waren in Nederland, waren dat er begin dit jaar nog geen 86,000. Het gaat daarbij met name om winkels die geen voedsel verkopen, de zogeheten non-food winkels.

In het afgelopen decennium nam het aantal fysieke non-food winkels namelijk met bijna 15 procent af, met als directe reden dat de consument deze producten online kocht. Met name platenzaken, boekwinkels, speelgoedwinkels, elektronicawinkels maar ook kledingwinkels zagen hun omzet dalen vanwege de concurrentie uit de e-commerce.

Toch is het niet alleen slecht nieuws: in bepaalde sectoren was er een groei waarneembaar wat betreft fysieke winkels. Het aantal tuincentra groeide, net als meubelzaken en mobiele telefoniewinkels.