Dit zijn de webshoptrends van 2020

Het is een nieuw jaar, en ook voor de e-commercesector belooft het een jaar te worden vol vernieuwing, verrassing en uiteraard groei. Zoals elk jaar zijn er een aantal trends waar we op moeten letten in 2020. Dit zijn de belangrijkste webshoptrends voor het komende jaar.

Duurzaamheid in 2020: Protocol en richtlijnen

Het afgelopen jaar werd er al veel over gesproken, er werden initiatieven gelanceerd en Thuiswinkel.org kwam met richtlijnen (die overigens pas ingaan in 2022). Die ideeën en initiatieven moeten concreter worden in 2020: vanuit de overheid zullen webshops verplicht met minder plastic moeten werken, terwijl er ook meer keurmerken zullen komen zodat consumenten weten waar ze kopen.

Technologie: Augmented Reality

Kijken hoe een meubelstuk in je woning past of hoe een kledingstuk op je lichaam past: augmented reality is steeds geavanceerder en vergroot de beleving en ervaring van klanten, waardoor de afstand die er momenteel is tussen online (waar niet geprobeerd of gepast kan worden) verkleint wordt en een consument nóg beter weet wat te verwachten. De technologie is er, en nu zijn ook steeds meer platformen er gebruik van aan het maken.

Mobiel: Gaat voor desktop

Dat meer klanten via hun mobiel internetten en shoppen is geen nieuwe ontwikkeling, maar het is wel een groei die zich in 2020 doorzet. Het verschil met desktop wordt dermate groot dat webshops er dit jaar eigenlijk voor moeten zorgen dat webshop met name mobiel snel laadt, goed overzichtelijk is en volledig functioneel is. Daarnaast wordt het steeds meer de moeite waard om te overwegen om een app te maken van je webshop: steeds meer mensen kopen via apps.

Betaalopties: meer en verschillend

Crypto, Tikkie, er komen steeds meer betaalopties voor webshops en dat is alleen maar goed voor de transparantie. Hoewel het merendeel van de consumenten nog met credit card koopt, doet ook Paypal het goed en het is niet ondenkbaar dat sociale media, die al steeds meer bezig zijn met het lanceren van eigen valuta en daarnaast veel via hun platformen verkopen, ook betaalopties gaan bieden voor webwinkels.

Verzenden: goedkoper of sneller?

Voor de meeste klanten is het nog steeds een van de belangrijkste dingen in de e-commerce: dat hun bestelling het liefst op dezelfde dag nog bezorgd wordt. Dat is echter een dilemma voor webshops die geen verzendkosten willen heffen: het is namelijk duur om een bestelling op dezelfde dag te laten aankomen. Wat wordt de uitkomst van dit vraagstuk in 2020?