Vijf tips voor webshop succes

webshop succes

Met de aangekondigde komst van Amazon en de toenemende concurrentie op de Nederlandse webshopmarkt blijft het zoeken naar manieren om op zowel korte als lange termijn succesvol te zijn. Voor wie in 2020 voorop wilt lopen in de strijd om de consument, moet zeker naar de volgende vijf tips van Webwinkelservice.eu kijken. Deze tips zijn belangrijker dan ooit voor webshop succes.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is een breed begrip dat in heel veel verschillende sectoren ingezet kan worden en dat geldt ook voor de e-commerce. Met name wat betreft voorspellingen en analyses van consumentgedrag kan kunstmatige intelligentie van toegevoegde waarde zijn voor webwinkels. Er zijn verschillende tools ontwikkeld waarmee webshops bijvoorbeeld kunnen besparen op hun voorraad en tot wel 30% minder producten op voorraad kunnen hebben door in te spelen op consumentengedrag. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het bieden van gepersonaliseerde voordelen een aanbiedingen.

Niet reactionair zijn

Webshophouders willen nog wel eens meegaan met trends: de laatste gadgets, modetrends, etc. Trends zijn echter tijdelijk, en wie zijn of haar webshop op een trend inspeelt kan op lange termijn het risico lopen consumenten te verliezen. We raden daarom af om reactionair te zijn: houd vast aan het product dat je vanaf moment één verkoopt. Dat is je specialiteit, dat is de manier waarop consumenten je leren kennen en vinden.

Mobiel design

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: mensen zijn tegenwoordig meer mobiel online dan via desktop. Datzelfde geldt voor e-commerce: voor het eerst wordt er meer via smartphone gekocht dan op computers, met name door de jongere generaties. Die generaties groeien op en worden gevolgd door nog meer “mobiele” generaties. Een webshop moet dus volledig mobielvriendelijk zijn: qua tekst, overzicht en beeld moet alles goed te zien zijn en bijvoorbeeld betaalprocedures moeten zonder problemen werken.

Webshop succes in meerdere talen

Nederlandse webshops zijn populair, en Europese e-commerce is zeer internationaal. Sterker nog, een consument hoeft niet eens te merken dat een webshop in een ander (Europees) land gevestigd is zolang een webshop volledig is aangepast aan een bepaald land. Voor wie ambities heeft en wil groeien is een meertalige webshop dan ook een van de absolute tips om succesvol te zijn. Succes eindigt immers niet bij de landsgrenzen.

Snelle service

Hierbij gaat het niet om de snelheid van de bestelling, hoewel consumenten dat ook belangrijk vinden. Nee, hiermee bedoelen we de klantenservice. Een webshop die een goede, snelle en duidelijke service levert aan een consument toont aan dat ze kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Een consument, ook al hebben ze bijvoorbeeld een beschadigd pakketje gekregen, zal sneller terugkomen bij een webshop als de service achteraf goed is geweest. En klantenbinding is immers de sleutel naar succes!