Amazon Nederland: Wat kunnen we verwachten?

Amazon Nederland

Amazon zal dit jaar definitief een vestiging openen in Nederland en dat zal de webshopmarkt in het land hoe dan ook op zijn kop gaan zetten. Heersende platformen als Bol.com zien zich daadwerkelijk uitgedaagd door de Amerikaanse grootmacht en ook de andere duizenden webwinkels in Nederland kunnen zich schrap zetten. Wat kunnen we verwachten van Amazon Nederland?

Bedrijven als Bol.com, Zalando en Wehkamp, marktleiders op de Nederlandse e-commercemarkt, kunnen hun borst natmaken. Amazon komt dit jaar naar Nederland en zal, hoewel waarschijnlijk niet direct, een enorme impact hebben op de webwinkelsector. Als praktijkvoorbeeld hoeven we alleen maar te kijken naar andere Europese landen met een Amazon-aanwezigheid: in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het VK is Amazon marktleider. Wordt Amazon Nederland ook marktleider?

Grote Nederlands merken bereiden zich voor. Volgens NOS gaat Bol.com zich meer toeleggen op de verkoop van kleding, door duizenden kledingmerken toe te voegen aan het assortiment.

Amazon Nederland leven

Amazon is, zoals in het genoemde artikel, “uniek door het aanbieden van totaalpakketten, met bijvoorbeeld streamingdienst Prime, waarmee het consumenten het eigen ecosysteem intrekt”. Dit betekent dat consumenten kunnen genieten van het “ecosysteem” van Amazon, de veelzijdigheid van hun diensten: een Amazon-levensstijl zoals bedrijven als Google en Apple ook gehele levensstijlen proberen te ontwikkelen.

Leveringen

Amazon is voorloper op het gebied van innovatieve e-commerce. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting op het gebied van leveringen, en het valt dan ook niet uit te sluiten dat in de nabije toekomst er leveringen worden gedaan via bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s of drones, al is het maar om de snelheid van leveringen te verbeteren.

Prijzen

De consument zal profiteren van de concurrentiestrijd tussen bijvoorbeeld Bol.com en Amazon op het gebied van prijzen. Wil Amazon de harten van Nederlandse consumenten, die meestal behoorlijk trouw zijn, veroveren, dan moet dat bijvoorbeeld door prijzen te verlagen. Aanbiedingen, kortingen, voordelen en bodemprijzen kunnen met name kleinere webshops de kop kosten, maar een voordeel zijn voor de consument.

Aanbod

Datzelfde geldt voor het aanbod: Bol.com gaf al aan het aanbod te vergroten en andere webshops zullen hun aanbod moeten vernieuwen om populair te blijven. Amazon zelf kan als een van de globale marktleiders bogen op een enorm netwerk en zal ook een fantastische voorraad producten meebrengen waarvan de consument zal profiteren. Waar en wanneer Amazon lanceert is nog een verrassing, maar duidelijk is dat de consument vooralsnog de grootste winnaar zal zijn.