Webwinkels buiten de EU leveren risico’s op

De prijzen zijn goed, het aanbod is gevarieerd, maar toch levert shoppen bij webshops van buiten de EU risico’s op. Uit een onderzoek van de Consumentenbond samen met een handvol Europese tegenhangers blijkt namelijk dat veel verkochte producten niet verkocht zouden mogen worden volgens de Europese standaard. De verkoop van zulke producten kunnen gezondheidsrisico’s bij de consument opleveren.

Nederlandse consumenten kopen steeds meer bij buitenlandse webshops, en met name webwinkels uit Azië doen het goed in ons land vanwege de voordelige prijzen. Hoewel algemeen bekend is dat juist vanwege die prijzen de kwaliteit van die producten niet altijd om over naar huis te schrijven is, blijkt nu dat ze zelfs een gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.

Uit onderzoek van de Consumentenbond, in samenwerking met vijf tegenhangers uit Europa, blijkt namelijk dat een groot deel van de onderzochte producten gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. In het onderzoek werden 250 producten bij webwinkels van buiten Europa besteld. Dat gebeurde bij kleine webwinkels, maar ook bij grote platformen als AliExpress, Wish, Amazon en eBay.

De producten, die varieerden in categorie van kinderproducten tot elektronica en van cosmetica tot sieraden bleken in veel gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Maar liefst 165 van de 250 producten bevatten namelijk meer schadelijke stoffen dan toegestaan volgens de Europese wetgeving.

De Consumentenbond schrijft: “Zeven van de 11 tandenbleekmiddelen bevatten meer waterstofperoxide dan is toegestaan, in een enkel geval zelfs 70% meer. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. En in 5 van de 7 sieraden blijken te veel zware metalen te zitten, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38% cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan. En in een ring zat 344 keer zoveel nikkel als wettelijk mag.”

Schadelijk én Slechte Kwaliteit

Naast het feit dat een ruime meerderheid van de geteste producten gezondheidsrisico’s vormen voor de consumenten, is ook de kwaliteit van veel geteste producten onder EU-normen.

Volgens het onderzoek kwam bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters niet door de veiligheidstest. Het onderzoek zegt dat ze “een schok kunnen geven, oververhit kunnen raken, kunnen smelten en zelfs in brand kunnen vliegen.” De conclusie van het onderzoek en van de Consumentenbond is dan ook weinig verrassend: Koop geen sieraden, kleding, cosmetica of speelgoed bij platformen buiten de EU.

Wil je een betrouwbare webshop opzetten, volgens de EU-richtlijnen, waar wel kwaliteitsproducten worden verkocht? Neem contact op met de experts van Webwinkelservice.eu!