E-commerce in 2019: Hoe ziet de toekomst van e-commerce eruit?

2018 is voorbijgevlogen en voor de e-commerce sector is het een interessant jaar geweest. Een jaar waar zich nieuwe trends aandienden – trends die ons een idee geven van hoe de toekomst van online retail eruitziet. Met 2019 voor de deur bekijken we aan de hand van vijf trends hoe de toekomst van e-commerce eruitziet.

Bestellen: Meer via mobiel

Al meer dan de helft van alle aankopen wereldwijd die online worden gedaan, worden gedaan vanaf een smartphone. De groei die de combinatie smartphones en online shopping doormaakt is explosief, en de komende jaren lijkt er nog geen einde aan te komen. Sterker nog, in 2021 wordt verwacht dat meer dan 70% van alle online aankopen met de mobiele telefoon worden gemaakt. Als webshop is het dus essentieel dat je website snel en goed werkt op mobiele platformen.

Bestellen: Kunstmatige intelligentie

Of je nou een vraag hebt of iets op voorraad is, of je bestelling al onderweg is of informatie zoekt over kortingen: steeds meer webshops integreren kunstmatige intelligentie in de klantenservices van hun platforms. Een klant krijgt sneller de informatie die hij of zij zoekt, de webshop bespaart op personeel: kunstmatige intelligentie is een win-win situatie. Kunstmatige intelligentie staat nog maar in zijn kinderschoenen, en gezien de communicatie met klanten en de online aspecten van e-commerce is het onvermijdelijk dat in 2019 deze zogeheten AI een nog grotere rol gaat spelen bij het online winkelen.

Bestellen: Persoonlijker

Een klant, zowel online als offline, houdt van een persoonlijke benadering. Een persoonlijke benadering heeft een positief effect op klantbeleving, dat is geen trend meer te noemen. Maar online kan zo´n persoonlijke benadering nogal moeilijk zijn, aangezien er sprake is van geautomatiseerde processen en digitale platformen. Maar juist de obstakels die digitalisering bieden, moeten als mogelijkheden worden gezien. Haast iedereen is online aanwezig op sociale media – en met Whatsapp Business als direct communicatiemiddel voor bedrijven, waarbij je de klanten kan bereiken waar ze het best bereikbaar zijn, wordt het contact persoonlijker. En met de opkomst van kunstmatige intelligentie, sneller en goedkoper!

Betalen: Betaalmethoden

De afgelopen jaren hebben we een revolutie gezien in onze digitale economie: cryptovaluta als bitcoin veranderden de hele traditionele bankenstructuur en zorgden ervoor dat er een hele nieuwe dimensie aan online betalen werd toegevoegd. Een online betaalmiddel dat door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt wordt, mag natuurlijk niet ontbreken als men ernaar zoekt e-commerce nóg toegankelijker te maken. Het enige probleem: de fluctuaties in waarde. De ene dag kan een crypto twee keer zoveel waard zijn als de dag daarvoor. Als dit verholpen is, zullen crypto en e-commerce een perfecte combinatie zijn. Sommige webshops, zoals Thuisbezorgd, werken er al mee!

Bezorgen: Drones

In sommige landen gebeurt het al, en nu hebben bedrijven als Google ook aangekondigd het in Nederland aan te gaan bieden: het bezorgen van pakketjes met drones. Alles draait tegenwoordig om snelheid, en met een drone kan je files vermijden en in een rechte lijn van A naar B een pakketje bij de besteller afleveren. 2019 wordt het jaar dat webshops drones gaan aanbieden als mogelijkheid voor bezorging – waarschijnlijk nog wel tegen een hoger tarief.