Amazon publiceert jaarcijfers: explosieve groei vertaalt zich in recordwinst

Als één bedrijf de ongekende mogelijkheden van het internet op commercieel gebied tot op het bot uitpluist, dan is het wel Amazon. Stilstand is achteruitgang lijkt het motto van de webwinkelgigant, die ook in 2018 spectaculaire jaarcijfers konden overleggen: de magische grens van 10 miljard dollar jaaromzet werd gebroken.

Hoewel het nieuwe jaar voor Jeff Bezos, de CEO van Amazon, persoonlijk niet heel goed is begonnen met zijn aangekondigde scheiding van zijn vrouw MacKenzie, met wie hij 25 jaar getrouwd was, heeft het bedrijf zelf wederom een topjaar achter de rug. Op de eerste dag van februari werden de jaarcijfers van 2018 gepubliceerd na het sluiten van de beurs op Wall Street en als er één conclusie getrokken kan worden, dan is het wel dat er geen rem op de groei van Amazon zit.

De jaaromzet in 2018 bedroeg 233 miljard dollar, een toename van maar liefst 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst nam toe met 7 miljard dollar, wat neerkomt op een totale nettowinst van 10,1 miljard dollar, wat weer een record voor het Amerikaanse bedrijf betekent. Daarnaast een financiële meevaller voor Jeff Bezos, die met een geschat eigen vermogen van 137 miljard dollar de rijkste man ter wereld is, maar waarvan wordt verwacht dat hij een deel van zijn geld zal verliezen aan zijn aanstaande echtscheiding.

Terug naar de jaarcijfers: met name het laatste kwartaal van 2018 (het kwartaal van de feestdagen) bleek een succesvolle voor Amazon: er werd een nettowinst van 3 miljard dollar geboekt en een totale omzet van 72,4 miljard dollar. Ter vergelijking, in 2017 bedroeg de nettowinst in het laatste kwartaal nog 1,9 miljard dollar en de totale omzet 60,5 miljard dollar. Voor analisten op de beurs viel de winst in het laatste kwartaal 500 miljoen dollar hoger uit dan ze hadden verwacht.

De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2019 moeten volgens Amazon ook bijgesteld worden, maar dit keer naar beneden. Amazon verwacht een omzet tussen de 56 en 60 miljard dollar, terwijl analisten op 60,5 miljard dollar rekenden. Toch betekenen de kwartaalcijfers van 2019 een groei van 10 tot 18 procent ten opzichte van 2018. Kenners geven aan dat de tegenvallende cijfers te maken hebben met de aangekondigde scheiding van Bezos, die onrust op de beurs teweegbracht.

Maar een scheiding of niet, 2019 lijkt 2018 weer te overtreffen en Amazon toont aan dat webshops, in alle soorten of maten, de toekomst hebben.