Populariteit Europese webshops neemt toe onder Nederlanders

Europese webwinkels zijn in trek bij Nederlanders, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS. De stijgende lijn die al sinds 2014 is ingezet zette zich afgelopen jaar weer door: in de eerste drie kwartalen van 2018 werd er voor 16 procent meer verkocht in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor. Toch blijft het aandeel van Europese webwinkels op de Nederlandse markt klein.

Dichterbij huis, betrouwbaarder, snellere levering: er zijn tal van redenen te bedenken waarom iemand zou willen bestellen bij een Europese webshop. En die voordelen worden ook gereflecteerd door de recent gepubliceerde jaarcijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal van 2018 voor maar liefst 400 miljoen euro werd geshopt bij Europese webwinkels. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar werd er voor 1,250 miljoen euro verkocht. Hoewel het hier gaat om hoge bedragen (in 2014 werd er “maar” voor 555 miljoen euro verkocht aan Nederlanders) nemen Europese webshops maar 2 procent van de totale detailhandelsomzet in.

Hoewel de cijfers van het laatste kwartaal van 2018 dus nog niet bekend zijn, lijkt het erop dat de groei, die nu nog op 16 procent staat voor de eerste drie kwartalen ten opzichte van 2017, verder gaat toenemen. In het vierde kwartaal vallen immers de feestdagen – precies de dagen dat webwinkels overuren draaien. Daarnaast is het sinds december makkelijker om online te shoppen in Europa. De Europese Commissie verbood namelijk extra toelages of blokkades omdat een koper in een ander Europees land woont, en verwacht wordt dat deze beslissing de verkoop door Europese webshops aan Nederlanders een extra impuls zal geven.

Een goed 2018 voor Nederlandse webshops

Ook Nederlandse webwinkels zagen hun verkoop toenemen in de eerste drie kwartalen van 2018. Ten opzichte van 2017 lag de verkoop in de eerste drie kwartalen van vorig jaar 19 procent hoger. Bij webwinkel die ook een fysieke vestiging hebben lag dat percentage zelfs op 26 procent. Pure webwinkels, die dus alleen een website hebben en geen fysieke winkel, zagen hun omzet in de eerste drie kwartalen met 14 procent toenemen.

Deze groei zal naar verwachting in 2019 alleen maar toenemen: steeds meer winkels stappen over naar online, er komen meer platformen die leveringsdiensten aanbieden en dankzij revolutionaire technieken als de drone kunnen webshops straks een nog innovatievere manier van bezorgen aanbieden aan hun klanten.