Hoe de brexit ook jouw webwinkel beïnvloedt

Je kan de kranten niet openslaan of er staat weer een artikel over de brexit. Nieuwswebsites, talkshows, televisiejournaals: alles staat vol met interviews, reportages, analyses en columns over het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. En al die aandacht is niet overtrokken: er staat iets heel groots te gebeuren dat ook van invloed zal zijn op jouw webshop.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dit gezegde zou verzonnen kunnen zijn rondom de perikelen rond de brexit. Want met name ondernemers moeten zich voorbereiden op gevolgen die een grote invloed kunnen hebben op hun zaak. Want een vertrek uit de EU, wat houdt dat eigenlijk in? En op welke manier beïnvloedt dat de e-commerce?

Vanwege de plek die het VK (nu nog) inneemt in de EU, is er sprake van vrij verkeer van goederen en zijn er geen douaneregels of importheffingen voor ingaand en uitgaand verkeer. Op het moment dat het VK de EU verlaat, verandert dat. Vanaf dat moment zullen er belastingen betaald moeten worden, zullen bijvoorbeeld pakketjes vertraging oplopen en kan het ook zijn dat internationaal betalingsverkeer vertraagt.

Dit is allemaal nog onder voorbehoud. Binnen het Britse parlement is er een kloof tussen de harde brexiteers, die een volledige breuk willen met de EU, en de zachte brexiteers, die uit bijvoorbeeld de immigratieverplichtingen willen, maar willen blijven profiteren van de economische voordelen van de EU. Wat betreft de EU kan dat niet: je blijft erin, of je gaat er volledig uit. Wat rest zijn onderhandelingen over de zogeheten backstop, de enige landgrens van de VK met de EU, in dit geval Noord-Ierland. Daar wil het VK open verkeer houden, maar dat kan dus niet wat betreft de EU.

Er kan inmiddels een boek worden volgeschreven, een dramaserie worden gemaakt en een reeks speelfilms van alles wat zich inmiddels in de burelen van Brussel en Londen heeft afgespeeld, maar ondertussen zit er wel een deadline aan het hele verhaal. 29 maart moet de deal tussen het VK en de EU rond zijn, anders moeten ze er automatisch uit. Vanwege de impasse en eerder gefaalde onderhandelingen lijkt er weinig te gaan veranderen, maar voor webshophouders is het wel zaak zich voor te bereiden op deze deadline.

Vertegenwoordigers van de e-commercesector uit verschillende Europese landen hebben al opgeroepen tot speciale regels, om vertragingen in bezorgingen te voorkomen (veel medicijnen komen bijvoorbeeld uit of via het Verenigd Koninkrijk). Wat kunnen webshophouders in de tussentijd doen? Afwachten, het nieuws in de gaten houden, en op den duur de tarieven aanpassen. Want de brexit zal op alle sectoren, en ook e-commerce, een groots effect hebben.