Webshophouders! Neem het voortouw wat betreft privacybescherming!

Privacy is meer dan ooit een thema in de wereld van e-commerce. Klantgegevens moeten goed beveiligd worden, transactiegegevens vergrendeld en het hele platform moet het hackers moeilijk maken. Zowel de nationale en internationale autoriteiten controleren steeds strenger, maar de verantwoordelijkheid ligt bij webwinkelhouders zelf.

Van giganten als Facebook, Google en Amazon tot relatief kleinere webshops: iedereen kan te maken krijgen met hacks. Informatie en privégegevens over klanten is geld waard en al helemaal als er dankzij die gegevens financiële transacties gedaan kunnen worden. Iedereen zoekt naar manieren om e-commerce veiliger te maken en om consumenten en hun privacy beter te beschermen.

Een groot deel van de wetgeving rondom die privacybescherming ligt in Europese handen. Dat is goed nieuws voor webwinkels: alle omliggende landen hebben met dezelfde regels te maken, waardoor er een gelijkwaardigere markt ontstaat die ook nog eens een betrouwbaarder imago krijgt.

In Nederland ging vorig jaar de Algemene Vordering Gegevensbescherming in, voor iedereen die met persoonsgegevens werkt (onder anderen alle webwinkels dus). Klanten krijgen meer controle over de gegevens die worden opgeslagen. Webshops mogen niet zomaar informatie delen en ook bepaalde vormen van digitale marketing werden verboden onder de nieuwe AVG. Daarnaast moeten ze gevoelige informatie als creditcardgegevens in een aparte database opslaan. Regels die de consument beschermen, maar die ook webwinkels in een beter daglicht stellen.

Want Nederlanders maken zich zorgen om hun privacybescherming, bleek uit een recent onderzoek. Maar liefst 94% van de 1.000 ondervraagden gaf daarin aan zich zorgen te maken over hun online privacy, en dat de e-commerce een van de sectoren is die daardoor meer wordt wantrouwt. En dat wantrouwen is niet geheel onlogisch: er zijn nog steeds veel malafide webwinkels. Vorig jaar haalde de Consumentenbond er in totaal 4500 offline. Deze webwinkels opereerden met name vanuit China en hadden als enig doel het bemachtigen van financiële gegevens.

Naast het wantrouwen, de recent veranderde regels (ook op het gebied van internationale betalingen) is er nog een probleem waar met name Nederland mee kampt. De Nederlandse autoriteit die moet toezien op de privacybescherming (de Autoriteit Persoonsgegevens) kampt eigenlijk sinds de oprichting van het internet met problemen. Onkunde, administratieve problemen, technologische problemen: de waakhond zelf heeft het moeilijker met de nieuwe regels dan de webshops die ze moeten toepassen. Voor webwinkelhouders en iedereen actief in de e-commerce, is het duidelijk. Een betrouwbare, goed beoordeelde sector is in het belang van iedereen. Laten we zelf het voortouw nemen en privacybescherming prioriteit nummer één maken.

1 gedachte over “Webshophouders! Neem het voortouw wat betreft privacybescherming!”

  1. Pingback: Namen Webwinkels Zichtbaar Op Bankafschriften - Webwinkelservice

Reacties zijn gesloten.