Hardst groeiende bedrijven in Nederland zijn webshops

Het is de sector van de toekomst, zo blijkt maar weer uit recent gepubliceerde cijfers. E-commerce is hot en blijft maar groeien, en bedrijven die dé succesvolle formule ontdekken groeien mee. De hardst groeiende bedrijven in Nederland zijn dan ook webshops, terwijl diezelfde trend ook internationaal te zien is.

De e-commerce sector is een industrie van competitiviteit en veel bedrijven hebben moeite erboven uit te steken. Maar toch blijkt dat het een markt is die blijkt groeien en waar je als je het goed uitpakt ook als bedrijf in kan groeien tot miljoenenonderneming. De voorbeelden van succesverhalen zijn talrijk en ook de officiële cijfers bevestigen dat er met name in de e-commerce sector grote winsten te behalen zijn.

De Kamer van Koophandel brengt elk jaar de Top 250 Groeibedrijven uit, waarbij gekeken wordt naar welke ondernemingen de grootste groei doormaken. Wat opvalt is dat een aantal van de hoogst genoteerde groeibedrijven afkomstig zijn uit de e-commerce. Zo zijn twee van de drie bedrijven in de top-3 afkomstig uit de e-commerce. Takeaway.com staat op 1, dat als internationale maaltijdbezorgingsmarktplaats een doorslaand succes is geworden in de afgelopen jaren. Op 3 staat het succesvolle Coolblue, dat met een van oorsprong studentenbedrijf een enorme impuls aan het begrip ‘klantenservice’ hebben gegeven. Een ander succesvol e-commercebedrijf in de top 10 is Catawiki, een online veilinghuis.

Toch hebben deze bedrijven nog stappen te zetten voordat ze zich de grootste webshop van Nederland mogen noemen. Volgens de jaarlijkse index van Twinkle Magazine is de grootste webshop van het moment namelijk nog steeds Bol.com, dat als enige e-commercebedrijf in Nederland boven de miljard euro aan jaaromzet uitkomt (1.2 miljard euro). Coolblue staat al wel op de tweede plek, gevolgd door Zalando, Wehkamp en Albert Heijn. Deze vijf bedrijven, samen met de 200 andere grootste webshops van Nederland, zijn goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 10,4 miljard euro. Hoe die verhoudingen de komende jaren er gaan uitzien, wordt spannend. Zowel Amazon, dat naar buurland België verhuist, als Shopify willen op een steeds nadrukkelijkere manier actief worden op de Nederlandse markt.

Dat e-commerce dus big business is, is op nationaal vlak wel gebleken. Maar ook op internationaal niveau is het een sector die hard groeit. In Europa is het hardst groeiende bedrijf namelijk met afstand het Engelse Deliveroo, waar je kwaliteitsmaaltijden zo bij je thuis kan laten bezorgen. Het bedrijf groeide in drie jaar met 107,7 procent.