M-Commerce Deel I: De voordelen voor webshops

Hoewel het in de eeuw van de smartphone eigenlijk geen verrassing meer mag heten, is m-commerce in een raptempo het traditionele e-commerce model aan het overnemen. Globale cijfers tonen aan dat op plekken waar het gebruik van smartphones het hoogst is, e-commerce groeit dankzij m-commerce. Als webshop ontkom je er niet meer aan – maar zorg wel dat je het goed doet.

Even voor de duidelijkheid: m-commerce kan je zowel als tak of als afsplitsing van e-commerce zien. Maar hoe je er ook in staat, de cijfers rondom mobiele commercie liegen er niet om. In 2017 werden er in de VS al 34,5 procent van alle sales via e-commerce gedaan op mobiele platformen. Een percentage dat de afgelopen tijd enorm is toegenomen – veel kopers kopen alleen op platformen die goed toegankelijk zijn via de mobiele telefoon. Webshops moeten omschakelen naar een goede mobiele website, of nog beter, een app. Want m-commerce heeft zo zijn voordelen:

Voordelen van M-Commerce:

  • Mobiele Websites / Apps zijn vollediger: Goed opgebouwde mobiele websites of applicaties geven de klant een volledige ervaring. Met name als webshops al gebruik maken van verkoop via bijvoorbeeld sociale media, wordt de ervaring van de klant beter.
  • Apps zijn sneller: Met name apps, maar ook mobiele websites in bepaalde mate, werken sneller omdat de data op de telefoon zelf wordt opgeslagen. Daarnaast zijn ze persoonlijker, omdat een klant zijn of haar voorkeuren al heeft aangegeven.
  • Mobieler en dus bereikbaarder: Met name als je dankzij een app gebruik kan maken van notificaties, bereik je (potentiële) klanten om de meest persoonlijke manier – namelijk op het platform waar ze het meest op actief zijn. Hoe beter je ze bereikt, hoe groter de kans dat de verkoop omhooggaat.
  • Meer betalingsmogelijkheden: Dankzij alle apps die er al zijn ontwikkeld om mobiele betalingen te verzorgen (PayPal One Touch, Internetbankieren, Credit Card, Amazon en Apple Pay), kan je dankzij een app meer, snellere en veiligere betalingsmogelijkheden bieden dan conventionele betalingsmogelijkheden die de desktop e-commerceplatformen hebben.
  • M-commerce is veiliger: Dankzij de betalingsmogelijkheden, maar in het algemeen is m-commerce veiliger omdat het plaatsvindt op een persoonlijk platform zoals een Android- of Apple telefoon dat al gebruik maakt van eigen beveiliging.
  • M-commerce is specifieker: mobiele webshops kunnen kopers nog beter bereiken dankzij bijvoorbeeld GPS-tracking. Zo kunnen er op basis van locatie bepaalde zaken worden aangeboden, die specifieker geadverteerd worden.