M-Commerce Deel II: Hoe staat het er in Nederland voor?

De globale groei van m-commerce is ook zichtbaar in Nederland. Webshops in Nederland moeten wel, want zeker een derde van online shoppers doet dat via de smartphone. Toch moeten Nederlanders nog over wat obstakels heen.

Thuiswinkel.org voorspelde in 2015 al dat drie jaar later in 2018 de helft van alle e-commerce in Nederland via m-commerce – via mobiele platformen dus – gedaan zou worden.

Zo ver is het nog niet gekomen, maar het onderstreept wel hoe veel er altijd al werd verwacht van m-commerce. Toch zit er een groei in de cijfers, en een groei waarvan wordt verwacht dat die de komende jaren alleen maar verder zal doorzetten. Hoewel een derde van de aankopen in e-commerce het afgelopen jaar via mobiel werd gedaan, ligt dat aantal onder jongeren een stuk hoger.

Uit cijfers van het What’s Happening Online-onderzoek door het Ruigrok NetPanel, 53 procent van de jongeren in 2018 online had geshopt met behulp van hun smartphone. Een trend die de komende vijf jaar zichtbaar zal blijven: 52 procent van de jongeren verwacht dat hun mobiel binnen vijf jaar hun belangrijkste online shopping device is, blijkt uit onderzoek van e-Marketer.

Sleutel ligt bij mobiele betaalmethoden

Zowel de groei in Nederland als wereldwijd komt door mobiele betaalmethoden, waarvan het aanbod is gegroeid en waarin het vertrouwen van de consument is toegenomen. Volgens het eerdergenoemde onderzoek van het Ruigrok NetPanel, is het vertrouwen in de veiligheid van online betalingen via de smartphone toegenomen van 28% naar 39%.

Mede daardoor groeide Nederland het hardst als markt voor m-commerce, met 26 procent per jaar. Het ligt daarmee voor in Europa, met name omdat mobiele betaalmethoden op grotere schaal zijn omarmd door de mobiele consument. Mobiele betaalmethoden zijn de grootste reden dat m-commerce globaal toeneemt, zo blijkt uit het ‘Global Payments Report 2018’ van betalingstechnologiebedrijf Worldpay. Volgens het rapport zouden wereldwijd betalingen via e-wallets jaarlijks met 22 procent toenemen, sneller dan creditcards en bankoverschrijvingen.

Dat de populariteit van m-commerce is toegenomen in Nederland ligt met grote mate aan iDeal. 93 procent van de online betalingen via mobiel gingen via dat platform. Het toont aan veiligheid en vertrouwen altijd nog de sleutel zijn in de groei van de sector, maar anderzijds tonen ze een obstakel voor internationale webshops: wil je toegang tot de Nederlandse markt – of een ander land – dan moet je alle nationale betaalmethoden- en manieren als betaalmogelijkheid aanbieden.