Namen Webwinkels Zichtbaar Op Bankafschriften

Betalingsverwerkers als OmniKassa van de Rabobank, Mollie en PayPal gaan op hun bankafschriften aangeven bij welke webwinkel een klant zijn of haar aankopen heeft gedaan. Voorheen was dat alleen zichtbaar in de omschrijving. In betalingsapps moeten webwinkels ook zichtbaar worden.

Alhoewel het gros van de e-commerce consumenten in Nederland tevreden is over de sector, zijn met name de betrouwbaarheid en veiligheid thema’s waar altijd vooruitgang op te boeken is. Om het betalingsverkeer transparanter te maken en verwarring bij klanten te voorkomen, is het vanaf nu bij de meeste banken mogelijk om op zowel de applicaties van de banken als de papieren afschriften te zien bij welke webwinkel aankopen zijn gedaan.

Geen “Stichting Mollie Payments” Meer Op Bankafschriften

Wie wel eens wat bij een webshop heeft gekocht, zal het vast zijn overkomen: je kijkt op je bankafschrift en ziet een afgeschreven bedrag staan, gedaan door bijvoorbeeld Stichting Mollie Payments, Stichting PAY.nl of Adyen. Het zorgt niet alleen voor verwarring, maar ook voor argwaan: is er sprake van een hack? Ben ik opgelicht of heb ik betaald bij een winkel die niet de webwinkel is waar het product is aangeschaft?

Om te voorkomen dat dit wantrouwen zich doorzet hebben betalingsverwerkers hun diensten aangepast, waardoor op bankafschriften en apps nu, in plaats van in de omschrijving, in de titel gelijk de naam van de webwinkel zichtbaar is. Momenteel werkt dit alleen nog bij betalingen die verwerkt zijn door PayPal of Mollie. Bij PayPal ziet men na het doen van een bestelling de naam van de webwinkel, en dan “via Pay.nl”.

Er worden echter al wel gesprekken gevoerd met Adyen door de Rabobank, die verantwoordelijk is voor de technologische omslag op de afschriften.

Lees ook:

Het grote retourprobleem: wat kunnen webshops doen

Meldpunt Consumentenbond

De verwarring die de afschriften eerder met zich meebrachten zorgden ervoor dat de Consumentenbond een meldpunt instelde waar consumenten met wantrouwen melding konden maken van rare afschrijvingen.

Het meldpunt en de kritiek op de onduidelijke afschrijvingen zorgde er ook voor dat de politiek zich ermee ging bemoeien: in 2018 werd er een motie in de Tweede Kamer aangenomen die banken ertoe verplichtte altijd duidelijk aan te geven welk bedrijf bepaalde afschrijvingen had gedaan. Verwacht wordt dat alle betalingsverwerkers en banken in Nederland in 2019 hun afschrijvingen verduidelijken.

Voor consumenten zorgt het voor meer vertrouwen, voor webshops zorgt het voor een betrouwbaardere uitstraling. Een optelsom die er uiteindelijk voor zorgt dat de sector er nóg beter op komt te staan bij de klant.

Is de Nederlandse Overheid Te Streng Voor Webshops?