Waar Blijft Het Keurmerk Voor Duurzame Webshops?

De branche voor webwinkels wil een duurzamere sector en kijkt naar alle mogelijkheden om te verduurzamen, van verpakkingsmateriaal tot de bezorging. In buurlanden waar de e-commerce nog niet op het niveau van Nederland zit, werd al een keurmerk geïntroduceerd voor duurzame webshops. Wanneer gebeurt dit in Nederland?

We willen in Nederland altijd vooroplopen als het aankomt op duurzaamheid. Maar op hetzelfde moment zijn we een handelsland dat altijd de economie op één zal zetten. Wat betreft e-commerce is Nederland een groot land: binnen Europa wordt nergens online zoveel boodschappen gedaan als in Nederland, in 2017 deed 29 procent van de Nederlanders wel eens boodschappen online.

Uit een onderzoek bleek al dat van de grootste webwinkels in Nederland, haast niemand erg bezig was met duurzaamheid. Duurzaamheid wordt niet gestimuleerd onder de webshops zelf en ook niet gepromoot bij de klanten, verpakkingsmateriaal is zelden duurzaam en het retourbeleid is dermate soepel dat het alleen maar bijdraagt aan nog meer CO2 uitstoot.

En toch is de branche bezig te verduurzamen, onder aanvoering van Thuiswinkel.org, dat een brancheverduurzamingsplan opzette. Maar wat ontbreekt in het plan, en wat onze zuiderburen al wel hebben ingevoerd, is een keurmerk.

Lees hier meer over het duurzame dillema van webshops:

Een Duurzaam Dilemma voor Webshops

Waarom Een Keurmerk?

Niks is zichtbaarder en daardoor confronterender dan een keurmerk. Een label, afgegeven door een officiële instantie, dat duidelijk aangeeft of een webwinkel voldoet aan de minimale duurzaamheidseisen. Het is tijd dat de consument zich bewuster wordt van de impact van hun bestellingen, en dat webshops zich actiever bezig gaan houden met het verduurzamen van hun beleid.

In België hebben ze het voortouw genomen en is er in de Belgische e-commerce een duurzaamheidslabel geïntroduceerd. Het keurmerk BeCommerce, samen met afvalverwerker Recupel, verplicht webshops daar nu om door hun verkochte elektronica ook weer terug te nemen.

Eigenlijk is dat niet iets nieuws. Sterker nog, het verplicht inzamelen van verkochte elektronica door (web)winkels is iets wat op Europees niveau al sinds 2001 verplicht is. Maar in België wordt die wetgeving nu op online niveau strenger nageleefd en er wordt actiever op gecontroleerd.

De vraag is waarom zo’n keurmerk nog niet is geïntroduceerd in Nederland. Nu de consument steeds bewuster met het milieu bezig is, moeten grote sectoren als de e-commercesector het voorbeeld geven en webwinkels belonen als ze zich inzetten voor duurzaamheid.

Het is de grootste nachtmerrie van een webwinkel, en tegelijkertijd datgene waar webshops naar op zoek zijn: het publieke imago. Niets dat meer zegt over een webwinkel dan een keurmerk. Waar wachten we op?

Lees hier meer over het grote retourprobleem van webshops:

Het grote retourprobleem: wat kunnen webshops doen